Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi sahipsiz hayvanlar için çağrıda bulundu

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Sıhhiye Adliyesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla, sahipsiz hayvanların uyutulmasını içeren yasa değişikliği konusunda endişelerini dile getirdi.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi sahipsiz hayvanlar için çağrıda bulundu
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyeleri, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle sokak köpeklerinin toplanarak uyutulacağı veya doğal yaşam alanı adı altında barınaklarda tutulması yönündeki haberleri yakından takip ettiğini belirterek basın açıklaması düzenledi.

"NEFRET SÖYLEMLERİ ARTIYOR"

Son zamanlarda basın ve sosyal medyada artan nefret söylemlerine dikkat çeken Ankara Barosu, yaklaşık üç yıl önce başlayan nefret kampanyası ile sokakta yaşayan köpeklerin hedef gösterildiğini belirtti. Baro, yerel yönetimlerin kısırlaştırma gibi yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve topladıkları köpekleri uygun olmayan koşullarda bırakarak hayvanları açlığa ve susuzluğa terk ettiklerini iddia etti. Baro yetkilileri, bu durumun hayvanlarda stres ve agresyona neden olabileceğine dikkati çekti.

KUDUZ VAKALARI

Ankara Barosu, sokak hayvanlarının kuduz riski taşıdığı yönünde yapılan açıklamaların toplumda panik ve korkuya neden olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilerin çarpıtılarak yayınlandığı ve son beş yılda kuduz vakalarının ciddi oranda azaldığı ifade edildi. Şanlıurfa'da geçtiğimiz yıl meydana gelen kuduz vakalarının birinin Suriye'de, diğerinin ise sahipli hayvan kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Baro, bu vakaların basında sokak hayvanları kaynaklıymış gibi algı yaratıldığını vurguladı.

ŞANLIURFA'DA YAŞANAN OLAYLAR

Şanlıurfa'da geçtiğimiz günlerde kuduz vakası görüldüğü iddiasıyla 2 mahalle karantina alınmıştı. Anakara Barosu, bu karantina uygulamasının yasal olmakla birlikte samimi ve prosedüre uygun olmadığını aktardı. Karantina bölgesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişleri de olduğunu aktaran baro, bu geçişlerin yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

BUKET ÖZGÜNLÜ'NÜN TUTUKLANMASI

Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü'nün, kuduzla ilgisi olmayan hayvanları tedavi için Ankara'ya getirirken gözaltına alınması ve tutuklanması da bu algı operasyonunun bir parçası olarak değerlendirildi. Hayvanlara işkence yapanların cezalandırılmadığını belirten Baro, hayvanları yaşatmak için çabalayanların cezalandırılmasının hukuka uygun olmadığını belirtti.

BARO'NUN TALEPLERİ

Ankara Barosu, tüm kamu kurumlarına ve adli mercilere çağrıda bulunarak, hayvanları ve hak savunucularını hedef gösteren nefret suçlarının engellenmesini istedi. Ayrıca, ülke çapında kısırlaştırma seferberliği başlatılması, yerel yönetimlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla ilgili caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirtti. Baro, hayvanlar için adalet arayışını sürdüreceğini ve sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.