Yasin Şahin

Yasin Şahin

Ankara’nın kültür-sanat rehberi

Ankara’nın kültür-sanat rehberi

anadolugazete.com.tr’de artık her hafta Ankara’daki etkinlikleri sizler için hazırlamaya devam ediyorum. Bayram sonra erdi. Ankara, yeni haftadan itibaren yüksek tempolu ve kalabalık haline geri dönecek. Bu temponun içinde nefes almak isteyen sizler için Başkentin sinemadan tiyatroya, konserden özel gösterilere kadar kültür-sanat rehberini sizlerle paylaşacağım. Öncelikle Ankara’da beyaz perdede bizi neler bekliyor oradan başlayalım. Buyurun, şimdiden iyi okumalar ve iyi seyirler…

SİNEMA

Bu hafta sinemada ikisi yerli toplam sekiz yeni film bizi karşılıyor. Harrison Ford'u yıllar sonda Indiana Jones olarak beyaz perdeye geri getiren son macera filmi" Indiana Jones ve Kader Kadranı" Indiana Jones sevenler için bir veda niteliğinde. Çok olumlu eleştiriler olmasa da aksiyon sevenler için iyi bir seçenek olarak göze çarpıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde geçen savaş ve aksiyon filmi "Sisu" ile uluslararası festivallerde sahnelenen "Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır", filmleri beni en çok heyecanlandıran filmler olarak göze çarpıyor. Taliban ve Güney Kore bağlantılı bir kurtarma operasyonu hikayesi olan "Hedefteki Adam" da güzel bir seçenek. Bu filmler dışında Korku severler için "Şeytan Uykuda" ve yerli korku filmi "Gizemli Mesaj", çocuklar için animasyon film "Genç Deniz Canavarı Ruby" ve yerli aksiyon filmi "Geri Sayım" sinema salonlarında izleyicileri bekliyor. Geçen hafta vizyona giren Jennifer Lawrence’un başrolde olduğu orijinal ismi No Hard Feelings olan Büyü De Gel filmi de hala vizyonda.

Ankara’da havalar iyice ısınmışken açık havada sinema keyfi yaşamak isteyenler için de seçenekler mevcut.

ANKARA KÜLTÜR MERKEZİ

Her pazartesi, çarşamba ve cumartesi günü Açıkhava sineması olan kültür merkezinde filmlerin seçimi üniversite tarafından yapılıyor.

‘’Her Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi akşamları Saat 20:00'de , Sürpriz filmler, filmleri belirleyen bir üniversitenin, film yönetmenliği bölümü öğrencileri olacak, Yeşilçam ve klasik filmler ağırlık olacaktır.’’

ANKARA KÜLTÜR MERKEZİ: Yaşamkent 5034. sk. 24/A ÇANKAYA ANKARA

CERMODERN

Cermodern muhteşem manzarası ve geniş bahçesiyle Açıkhava sineması sevenlerin vazgeçemediği mekanlardan biri.

cermodern.jpg

Cermodern, Bu hafta birbirinden keyifli birçok filme ev sahipliği yapıyor.

O filmlerden ilki bir İtalyan yapımı Bırak Kendini / Lasciati Andare

99 dakikalık Filmin Konusu:

Ayrı olduğu eşi Giovanna ile aynı apartmanda yaşamayı sürdüren psikanalist Elia, geçirdiği kaza sonucunda kilo verebilmek için spor yapmaya başlar. Gittiği spor salonunda hayatını değiştirecek olan kişisel antrenörü Claudia ile tanışır. Delidolu, genç ve sağlıklı bir kadın olan Claudia ve eski eşler arasında içinden çıkılmaz olaylar gelişir. Yönetmenliğini Francesco Amato’nun yaptığı İtalyan komedisi Bırakma Kendini’nin başrolünü ünlü oyuncu ve yönetmen Toni Servillo üstleniyor. Altın Küre İtalya 2017’de En İyi Komedi Filmi seçilen Bırak Kendini’nin üç ödülü ve beş adaylığı bulunuyor.

İkinci film de bir Fransız film olan Tom Medina

100 dakikalık Filmin Konusu:

Bir çocuk mahkemesi Tom Medina’yı Fransa’nın güneyindeki Camargue bölgesine, doğayla uyum içinde yaşayan iyi kalpli Ulysse’nin bakımına gönderir. Boğalar ve atlar tarafından büyülenen Tom, Ulysse’nin rehberliğinde hırsızlığı bırakır ve değişmeyi ister. Karşılaştığı düşmanlığa isyan eden Tom, kaderiyle savaşmaya devam ederken Suzanne ile yolları kesişir.

Bu hafta Cermodern’deki son film bir dram filmi olan Güneş Sonrası

98 dakikalık Filmin Konusu

Bir baba-kız ve büyüme hikâyesi, anıların hüznü ve sevinciyle dolu, zamanın hızla geçişine dair sade, incelikli bir dram… Sophie, tam 20 yıl önce Fethiye’de bir tatil köyünde babasıyla geçirdiği tatilin unutulmaz anlarını geçmişe duyduğu melankoliyle anar. Babasını tanıdığını düşünse de yıllar sonra hatırladıklarıyla gerçekliğin arasında boşluklar kalır. Ödüllü kısalar Blue Christmas ile Laps‘in yönetmeni, İskoç Charlotte Wells’in bu ilk uzun metrajlı filmi, izleyici karşısına çıktığı Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nü almakla kalmadı, başrolde Normal People’dan tanıdığımız Paul Mescal’in performansı ve yenilikçi tarzıyla hem eleştirmenlerin hem de izleyicinin büyük beğenisini kazandı.

BIRAK KENDİNİ / LASCİATİ ANDARE 4 Temmuz Salı 20.30

TOM MEDİNA 7 Temmuz Cuma 20.30

GÜNEŞ SONRASI 8 Temmuz Cumartesi 20.30

CERMODERN: Anafartalar, Altınsoy Cd. No:3, 06101 Sıhhıye / Altındağ/Altındağ/Ankara

TİYATRO

Bayram sebebiyle kısa bir dinlenme fırsatı bulan tiyatro için sezonun sonu yavaş yavaş yaklaşıyor. Tiyatroya gitmek için şu birkaç ay son fırsatlarımız olabilir. O fırsatlardan en iyilerini sizlere aktarmaya çalışacağım.

ANKARA DEVLET TİYATROSU

Ankara Devlet Tiyatrosu yeni sezona bomba gibi oyunlarla hazırlanıyor. Sefiller, 12 Öfkeli, Cimri, Hisseli Düşler Kumpanyası gibi oyunlar gelecek sezon bizlerin huzuruna çıkacak. Sezon sonu olması sebebiyle bu hafta için Keşanlı Ali Destanı dışında bir seçenek yok Devlet Tiyatrosu’nda. Bu oyunu izlemek için de biletinizi daha önceden almış olmanız şart. Şu an 6-7 ve 8 Temmuz’daki oyunların hepsi kapalı gişe. İzleyecek olanlara iyi seyirler. Gelecek haftaki İbişin Rüyası oyununun bileti için de elinizi çabuk tutun derim.

ANKARA YENİ SAHNE

Yeni Sahne’de benim de izlemeyi çok sevdiğim bir çizgi film olan Maşa ve Koca Ayı’nın tiyatro oyunu var. Maşa'nın yaramazlıklarına dayanamayan Koca Ayı, Maşa'ya bir oyun oynayıp ders vermek ister. İşler istediği gibi gitmeyince Maşa ile birbirlerini kaybederler. Maşa her şeyin farkına varıp Koca Ayı için harika bir sürpriz hazırlar, denerek tanıtımı yapılan oyun Ankara Yeni Sahne’de.

MAŞA VE KOCA AYI 9 Temmuz 2023 Pazar 14.00 ve 16.00

KARADAVUT SANAT MERKEZİ (KSM)

Bir başka çocuk oyunu da Yenimahalle’de yer alan Karadavut Sanat Merkezi’nde karşımıza çıkıyor.

Pinokyo

7’den 70’e hepimizin bildiği Pinokyo oyunu KSM’ de izleyicileriyle buluşmayı bekliyor.

‘’Bir gün pinokyonun yaşadığı kasabaya gelen bir yabancı yıldızlar ülkeden bahseder Pinokyo'ya ...Merakla başlayan yolculukta pinokyo acaba yalan söyleyecek mi? Sevgili çocuklar gelin hep beraber bu yolculuğa katılalım.’’

Don Kişot Müzikali

Bir başka çocuk oyunu aynı zamanda da bir müzikal olan Don Kişot Müzikali oyunu.

‘’Don Kişot, italya'da Mancha eyaletinde, küçük bir köyde yaşamaktadır. Sürekli olarak şövalye hikâyeleri okuyan Don Kişot, zamanla dünyayı şövalye hikâyelerinde olduğu gibi görmeye başlar. Eski çağlardaki şövalyeliğin canlandırılması gerektiğine inanır. Bir gün, aklını iyice yitirir, kendisini son seyyar şövalye zanneder. Evindeki eski, paslı zırhları, kılıçları kuşanır. Ezilen halkı kurtarmak için çok mükemmel zannettiği sıska atına binerek yollara düşer. Kendisine bir de aristokrat bir sevgili bulmalıdır. Yolda rastladığı çirkin bir köylü kızını çok güzel ve soylu olarak görür ve kendisine sevgili olarak seçer. Artık tek istediği şey, ona resmi şövalyelik unvanı verilmesidir. Bunun için de başarılar kazanmak zorundadır.’’

Bir Delinin Hatıra Defteri- Oğuzhan Karadavut

Onuncu Köy Medya ekibinin hazırlayıp sahnelediği Bir delinin Hatıra Defteri, tam anlamıyla bir başyapıt. Oğuzhan Karadavut’un hem yönetip hem uyarladığı hem de oyuncusu olduğu oyun bu hafta çok seçeneği olmayan tiyatro seyircisi için iyi bir seçenek yaratmış görünüyor.

‘’Nikolay’ın diktatör dönemlerinde hayatını sürdürmüş küçük bir devlet memurunun yaşam hikayesine odaklanan oyun, ana kahraman Popriçin’in delirmeye doğru giden yolunu anlatır. Sürdürdüğü bunaltıcı ve monoton hayata bir de üstünün kızına duyduğu tutku eklenince ortasında bulunduğu karmaşa iyiden iyiye büyür. Aksenti İvanoviç Popriçin’in dikta sistemde boyun eğmeme uğraşları ve yaşadığı psikolojik travmalar kendisini İspanya Kralı zannetmesine kadar sürer gider ve akıl hastanesine kapatılmasıyla son bulur.’’

PİNOKYO 2 Temmuz 2023 13.00 ve 15.00

Bir Delinin Hatıra Defteri 2 Temmuz 2023 20.00

Bir Delinin Hatıra Defteri 8 Temmuz 2023 20.00

Bir Delinin Hatıra Defteri 9 Temmuz 2023 20.00

Don Kişot Müzikali 8 Temmuz 2023 13.00 ve 15.00

Don Kişot Müzikali 9 Temmuz 2023 13.00 ve 15.00

KARADAVUT SANAT MERKEZİ: Güventepe, Karaballı Cd. No:27, 06210 Yenimahalle/Ankara

FARABİ SAHNESİ

Ankara’nın önemli sahnelerinden biri olan Farabi Sahnesi’nde bu hafta farklı tarzda bir tiyatro oyunu bizlerin huzuruna çıkıyor. Eksi Bir adlı oyunun başrollerinde birbirinden başka kimsesi olmayan iki kadın var. Trajedi türündeki oyun beni oldukça heyecanlandırdı.

‘’Eksi Bir" aşk acıları, hayal kırıklıkları ve yaralarını birlikte iyileştirmeye çalışan; birbirinden başka kimsesi olmayan iki kadının hikayesi. Bodrum katlarında geçen bir ömür, tekinsiz sokaklar ve hükmeden adamlardan kurtulmaya çalışan Melis ve Sude için artık oyundan kaçış yok. Karar verilmeli.’’
*Harold Pinter’ın Gitgel Dolap adlı oyunundan uyarlanmıştır.

EKSİ BİR 8 Temmuz 2023 20.00

eksi1-tiyattro.jpg

FARABİ SAHNESİ: Güvenevler Mahallesi, Farabi Sk. 17/A, 06680 Çankaya/Ankara

KONSER

Konser, Ankara’da özellikle böylesine güzel havalar ortaya çıkınca herkes tarafından aranan bir etkinlik haline geliyor.

Ankara’da konser seçeneklerine deneysel müzik yapan yabancı bir grupla başlıyoruz. 3 konserlik turne için ülkemize gelen Balmorhea grubu Teksaslı enstrümantal deneysel bir müzik grubu. 3 konserinden ilkini ve tekini Ankara’da yapacak olan grup CSO Ada Ankara’da sahne alacak.

BALMORHEA

Bu yıl içinde yayınlanacak yeni şarkılarıyla Balmorhea, Amerikan folk ve alışılmışın dışında caz unsurlarıyla dolu neo-klasik enstrümantalizm karışımını genişletmeye ve yeniden tanımlamaya devam ediyor. Bu eşsiz müzik ziyafetini kaçırmayın!

BALMORHEA 7 Temmuz 2023 Cuma CSO Ada Ankara Kapı açılış saati 18.30, Etkinlik saati 20.00

Cso Ada Ankara: Talatpaşa Bulvarı, No: 38 Opera, 06330 Altındağ/Ankara

SİMGE SAĞIN

Özellikle futbol tayfa tarafından son dönemde popülerliğini tavana çıkaran Simge IF Performans Hall’de sahneye çıkıyor. IF Armada’da sahneye çıkacak olan Simge’nin konserine bilet almak için elinizi çabuk tutmanız gerekecek.

SİMGE SAĞIN 8 Temmuz 2023 Cumartesi IF Armada Kapı Açılış 19.00 Etkinlik 21.00

KAAN TANGÖZE

Konser seçenekleri bomba bir isimle devam ediyor. Duman grubunun solisti olarak bildiğimiz Kaan Tangöze solo konser veriyor.

Yerli rock müziğin kült isimlerinden Duman grubunun solisti olarak tanınan Kaan Tangöze, solo performansıyla sahne alacak. Sanatçı, akustik şarkılarını seslendireceği sahnede vokal ve gitarın yanı sıra mızıkaya da yer veren renkli bir konserle dinleyicilerin karşısında olacak.

Kaan Tangöze 5 Temmuz 2023 Çarşamba günü 6.45 Kaybedenler Kulübünde sahneye çıkacak.

KAAN TANGÖZE KONSERİ 5 Temmuz 2023 Çarşamba 6.45 Kaybedenler Kulübü 21.00

kaan-tangoze.jpg

STAND UP

Açık Mikrofon Stand-Up: Açık Mikrofon, son zamanlarda stand up konusunda favori ekiplerimden biri. Birçok komedyenin yer aldığı ekipte herkesin sahne süresi 5 dakika.

Açık Mikrofon Stand-Up

Berlin Pub: 2 TEMMUZ 2023 Pazar 19.00

Berlin Pub : 9 Temmuz 2023 Pazar 19.00

Lafazans Stand Up : Ankaralı komedi topluluğu Lafazans Stand Up ekibinden Ali Arikan, Gökhan Öz, Olga Çetin, Rüya Aslangül ve İsmail Erdoğan sizlerle olacak.

Route Sahnesi : 5 Temmuz Çarşamba 20.30 Lafazans Stand Up

Yani Stand-Up , Türkiye’nin dört bir yanından gelen, Underground Stand-Up kültürünün yükselen yıldızlarının sırayla sahne aldığı Yani Stand-Up gecesi, diyaframları oldukça zorlayacak bir deneyim sunmak için seyircilerini bekliyor!

Berlin Pub: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 20.30 Yani Stand-Up

Güvercin Açık Mikrofon: ister sahneye çık ister seyirci ol! Mottosuyla sahne alan Güvercin Açık Mikrofon her hafta olduğu gibi bu hafta da Ankaralılarla buluşuyor.

Route Sahnesi: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 20.30 Güvercin Açık Mikrofon

Fade Sahne: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 16.30 Güvercin Açık Mikrofon

Ankara’da kalın sanatla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasin Şahin Arşivi