İsmail Atıcı

İsmail Atıcı

Lut Kavmi

Lut Kavmi

1- Lut’u da (Peygamber gönderdik). Kavmine dedi ki: “Sizden önceki milletlerden hiçbirinin yapmadığı fuhşu mu yapıyorsunuz? (A’raf 80)

2- Çünkü siz, şehveti tatmin için kadınları bırakıp da şehvetle erkeklere yanaşıyorsunuz. Doğrusu siz taşkın bir milletsiniz. (A’raf 81)

3- Kavminin cevabı: Onları (Lut’u ve taraftarlarını) memleketinizden çıkarın; çünkü onlar fazla temizlenen insanlarmış! demelerinden başka bir şey olmadı. (A’raf 82)

4- Biz de onu ve karısından başka aile efradını kurtardık;çünkü karısı geride kalanlardan(kafirlerden)idi.(A’raf 83)

5- Ve üzerlerine (taş) yağmuru yağdırdık. Bak ki günahkarların sonu nasıl oldu! (A’raf 84)

6- Elçilerimiz Lut’a gelince, (Lut) onların yüzünden üzüldü ve onlardan dolayı içi daraldı da “Bu, çetin bir gündür.” dedi. (Hud 77)

NOT: Meleklerin genç delikanlılar şeklinde geldiğini gören Lut onları insan sanmış ve kavminin onlara tecavüz etmesinden korkmuştu.

7- Lut’un kavmi, koşarak onun yanına geldiler. (Lut): “Ey kavmim! İşte şunlar kızlarımdır (onlarla evlenin); sizin için onlar daha temizdir. Allah’tan korkun ve misafirlerimin önünde beni rezil etmeyin! İçinizde aklı başında bir adam yok mu!” dedi. (Hud 78)

NOT: Bazı tefsircilere göre Hz. Lut’un halkına evlenmelerini tavsiye ettiği kızlardan maksat kendi öz kızları değil, kavminin kızlarıdır. Çünkü onun sadece iki kızı vardı. Her peygamber kendi kavminin büyüğü ve manevi babası sayıldığından Hz.Lut: “İşte bunlar kızlarımdır....” demiştir.

8- Dediler ki: Senin kızlarından bizim bir hakkımız olmadığını biliyorsun. Ve sen bizim ne istediğimizi elbette bilirsin. (Hud 79)

9- (Lut) keşke benim size karşı (koyacak) bir gücüm olsaydı veya güçlü bir kaleye sığınabilseydim! dedi. (Hud 80)

10- (Melekler) dediler ki: Ey Lut! Biz Rabbinin elçileriyiz. Onlar sana asla dokunamazlar. Sen gecenin bir kısmında ailenle (yola çıkıp) yürü. Karından başka sizden hiç biri geri kalmasın. Çünkü onlara gelecek olan (azap) şüphesiz ona da isabet edecektir. Onlara vaat olunan (helak) zamanı, sabah vaktidir. Sabah yakın değil mi? (Hud 81)

11- Emrimiz gelince, oranın altını üstüne getirdik ve üzerlerine (balçıktan) pişirilip istif edilmiş taşlar yağdırdık. (Hud 82)

12- (O taşlar) Rabbinin katında işaretlenerek (yağdırılmıştır). Onlar zalimlerden uzak değildir. (Hud 83)

13- Ey elçiler! (başka) ne işiniz var? dedi. (Hicr 57)

14- Dediler ki “Biz, suçlu bir topluma (onları helak etmeye) gönderildik. (Hicr 58)

15- Ancak Lut ailesi hariç. Onların hepsini kurtaracağız. (Hicr 59)

16- (Fakat Lut’un) karısı müstesna; biz onun geri kalanlardan olmasını takdir ettik. (Hicr 60)

17- Elçiler Lut ailesine gelince; Lut onlara: “Hakikaten siz tanınmayan kimselersiniz” dedi. (Hicr 61-62)

18- Dediler ki “Bilakis, biz sana, onların şüphe etmekte oldukları şeyi (azabı ve helakı) getirdik. (Hicr 63)

19- Sana gerçeği getirdik; biz, hakikaten doğru söyleyenleriz. (Hicr 64)

20- Gecenin bir bölümünde aile fertlerini yola çıkar, sen de arkalarından yürü. Sizden hiç kimse, sakın dönüp de ardına bakmasın, istenen yere gidin. (Hicr 65)

21- Ona (Lut’a) şu hükmümüzü vahyettik: “Sabaha çıkarken mutlaka onların ardı kesilmiş olacaktır.” (Hicr 66)

22- Şehir halkı, birbirlerini kutlayarak, (Meleklerin yanına) geldiler. (Hicr 67)

NOT: Çünkü genç erkekler suretinde gelen melekler onların eşcinsellikten doğan kötü arzularını uyandırmıştı.

23- (Lut) onlara: “Bunlar benim misafirimdir. Sakın beni utandırmayın; Allah’tan korkun, beni rezil etmeyin!” dedi. (Hicr 68-69)

24- Biz seni, elalemin işine karışmaktan men etmemiş miydik?” dediler. (Hicr 70)

25- (Lut:) İşte kızlarım! (Düşündüğünüzü) yapacaksanız (onlarla evlenin), dedi. (Hicr 71)

26- (Resulüm!)Hayatın hakkı için onlar, sarhoşlukları içinde bocalıyorlardı. (Hicr 72)

27- Güneş doğarken onları o korkunç ses yakaladı. (Hicr 73)

28- Böylece ülkelerinin üstünü altına getirdik. Üzerlerine de balçıktan pişirilmiş taşlar yağdırdık. (Hicr 74)

NOT: Lut kavmi, homoseksüellik gibi kötü bir günahı işledikleri için Allah, onlara önce korkunç bir ses duyurmuş, sonra memleketlerinin altını üstüne getirmiş, daha sonra da üzerlerine taş yağdırmıştır ki, bir milletin yok olup tarih sahnesinden silinmesi için bundan daha şiddetli felaket olmaz.

29- İşte bunda ibret alanlar için işaretler vardır. (Hicr 75)

30- Onlar hala gözler önünde duran bir yol üzerindedirler. (Hicr 76)

31- Hakikaten bunda iman edenler için bir ibret vardır. (Hicr 77)

32- Lût'u da (peygamber olarak kavmine gönderdik.) Kavmine şöyle demişti: Göz göre göre hâla o hayâsızlığı yapacak mısınız? (Bu ilâhî ikazdan sonra hâla) siz, ille de kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşacak mısınız? Doğrusu siz, beyinsizlikte devam edegelen bir kavimsiniz! Kavminin cevabı sadece: "Lût ailesini memleketinizden çıkarın; çünkü onlar (bizim yaptıklarımızdan) uzak kalmak isteyen insanlarmış!" demelerinden ibaret oldu. Bunun üzerine onu ve ailesini kurtardık. Yalnız karısı müstesna; onun geride (azaba uğrayanların içinde) kalmasını takdir ettik. Onların üzerlerine müthiş bir yağmur indirdik. Bu sebeple, uyarılan (fakat aldırmayan)ların yağmuru ne kötü olmuştur! (Neml 54-58)

NOT: Tefsirlerde bu yağmur hakkında açıklama yapılırken, üzerlerinde, kimin başında düşecekse onun adı yazılı taşlar yağdırıldığı belirtilmektedir.

33- Lût'u da (gönderdik). O, kavmine demişti ki: Gerçekten siz, daha önce hiçbir milletin yapmadığı bir hayâsızlığı yapıyorsunuz! (Bu ilâhî ikazdan sonra hâla) siz, ille de erkeklere yaklaşacak, yol kesecek ve toplantılarınızda edepsizlikler yapacak mısınız! Kavminin cevabı ise, şöyle demelerinden ibaret oldu: (Yaptıklarımızın kötülüğü ve azaba uğrayacağımız konusunda) doğru söyleyenlerden isen, Allah'ın azabını getir bize! (Lût:) Şu fesatçılar güruhuna karşı bana yardım eyle Rabbim! dedi. (Ankebut 28-30)

NOT: Lut (a.s.)ın duası üzerine Allah, genç delikanlılar suretinde melekler gönderdi. Sapıklar onlara da tecavüze yeltendiler ve sonunda helak oldular.

34- Elçilerimiz İbrahim'e (iki oğul ihsan edeceğimize dair) müjdeyi getirdiklerinde şöyle dediler: Biz bu memleket halkını helâk edeceğiz. Çünkü oranın halkı zalim kimselerdir. (İbrahim) dedi ki: Ama orada Lût var! Şöyle cevap verdiler: Biz orada kimlerin bulunduğunu çok iyi biliyoruz. Onu ve ailesini elbette kurtaracağız. Yalnız karısı müstesna; o, (azapta) kalacaklar arasındadır. Elçilerimiz Lût'a gelince, Lût onlar hakkında tasalandı ve (onları korumak için) ne yapacağını bilemedi. Ona: Korkma, tasalanma! Çünkü biz seni de aileni de kurtaracağız. Yalnız, (azapta) kalacaklar arasında bulunan karın müstesna, dediler. (Ankebut 31-33)

NOT: Melekler, insan kılığında geldiklerinden, ilk önce Hz.Lut onların melek olduğunu anlayamadı. Delikanlı şekline bürünmüş oldukları için, kavminin onlara da sarkıntılık etmesinden endişelendi. Bunun üzerine melekler, durumu açıklığa kavuşturdular.

35- "Biz, şüphesiz, bu memleket halkının üzerine, yoldan çıkmalarına karşılık gökten (feci) bir azap indireceğiz." Andolsun ki, biz, aklını kullanacak bir kavim için oradan apaçık bir ibret nişânesi bırakmışızdır. (Ankebut 34-35)

NOT: Bu nişane, helak edilen kavmin başına gelenlerle ilgili hikayeler, harap olan yurtlarının kalıntıları, gökten yağdırılan taşlar, kapkara akan nehirler şeklindeki izahlarla tefsir edilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Atıcı Arşivi