Kavaklıdere’yi besleyen su kaynaklarından biri Ankara'da hala bu binanın altından akıyor!

Ankara'da Kavaklıdere’yi besleyen kollardan biri olan akarsu, Kült Kavaklıdere’nin olduğu binanın altından akıyor… Başkent'teki bu dereler yanlış politika, hızlı ve çarpık kentleşme sonucunda ya yok oldu ya da derelerin üstü betonla kapatıldı. İşte onlardan biri...

Kavaklıdere’yi besleyen su kaynaklarından biri Ankara'da hala bu binanın altından akıyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Pek çok dere dört bir köşede Ankara’yı süslerken tarih boyunca Ankaralılara ihtiyaçlarını karşılaması için imkân sağladı. Bu dereler yanlış politika, hızlı ve çarpık kentleşme sonucunda ya yok oldu ya da derelerin üstü betonla kapatıldı. anadolugazete.com.tr olarak akarsulardan birini, binanın altında görüntüledik.

img-6556.jpg

GİZLİ KALMIŞ DERELER

Ankara’da yüzlerce dere olmasının yanında halk nezdinde bilenen 20’ye yakın dere var. Bunlardan bazıları; Kavaklıdere, Cevizlidere, Öveçler Deresi, Dikmen Deresi ve Bent Deresi. Bu dereler Ankara’da bulunan üç büyük çay olan Çubuk Çayı, Hatip Çayı, ve İncesu’yu besliyor. Bu üç çay birleşerek Ankara Çayı’nı oluşturuyor. Bu çay batıya doğru aktığı için Sakarya ile birleşip Karadeniz’e dökülüyor.

Karadeniz havzası içerisinde yer alan Ankara'da bu dere ve çaylar zamanında birçok taşkına sebep vererek büyük zararlara yol açtı. Ankara ve Türkiye tarihinin en trajik olaylarından bazıları bu taşkınlar nedeniyle yaşandı.

Ankara geçtiğimiz yılda yoğun yağış sonrası pek çok sel baskınına sebep olmuş ve geçmişte yaşanılan durumları yeniden akıllara getirmişti. Bu dereler, görünenin aksine birçok küçük derenin beslemesi ile büyüyor. Uzmanlar, Ankara’da yer alan akarsuların 5’te 4’ünün aynı yöne doğru aktığını belirterek derelerin büyümesini ve yoğunlaşmasını 'normal' olarak değerlendiriyor. img-2085.jpg

Bu dereleri besleyen küçük derelerden biri de Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde yer alan eski Kavaklıdere Sineması’nın bulunduğu şimdilerde Kült Kavaklıdere ismiyle devam eden Başkent Apartmanı’nın zemin katında yer alıyor.

İlk etapta burası binanın pis su gideri olarak zannedilse de burada temiz suyun akışını görmek mümkün. Buradaki dereden su çekilebiliyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.