Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Buna da şükür!

Buna da şükür!

Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan ve yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan Covid-19 salgınında bütün dünyada olduğu Türkiye’de de önlemler gevşetilmeye başladı. Birçok ülkede artık sıkı önlemler kaldırılırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de de kısıtlamaların gevşetildiğini açıkladı.

İki yıldır dünyanın başına bela olan Koronavirüs’te yeni bir dönemi başladık. Hayırlı olsun diyelim. Diyelim de tedbiri de elden bırakmamakta fayda var. Fayda var diyorum dikkati elden bıraktığımız an bu belayı yeniden başımıza sarmış oluruz benden uyarması.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca yaptığı açıklamada, salgında yeni bir döneme geçildiğini duyurdu.

Salgın önlemlerinin gevşetildiğini açıklayan Bakan Koca, “Açık havada maske zorunluluğunun kalktığını” söyledi. Yeni kararları madde madde duyuran Sağlık Bakanı, kararların İçişleri Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelge sonrasında geçerli olacağını da kaydetti.

Vatandaşın merakla beklediği en büyük müjde açık havada maskelerin kalkmasıydı. Bakan Koca, Haziran 2020'den beri uygulanan maske takma zorunluluğunun artık açık havada takılmasına gerek olmadığını belirtmesiydi. Bence en büyük sevinç bu olmalı çünkü şöyle sokağa çıkıp açık havada ciğerlerimize temiz hava çekmeyi özlemiştik çok iyi geldi.

Esnetilen kararlar arasında önemli bir ayrıntı var ve çok dikkatli olmak zorundayız bu konuda. O da nedir? Sosyal mesafenin korunmadığı uçak, otobüs, sinema, tiyatro, ve sağlık kuruluşlarında ve havalandırmanın yeterli olmadığı alanlarda maske takılmasına devam edilecek. Aman gözünüzü seveyim bu gibi ortamlarda bir süre daha maskenizi takmanızda fayda var.

Bazen büyük tartışmalara neden olan gösterirsin, göstermezsin diyerek vatandaşın başına bela olan HES kodu artık tarihe karıştı. Yeni dönemde HES kodu uygulaması da kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılmayacak. Bundan sonra hastalık belirtesi olmayan kişilerden PCR testi artık istenmeyecek.

Okullar artık eskisi kapanmayacak bir sınıfta 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapanması uygulaması sona erecek fakat okulların kapalı alanlarında maske takılmaya devam edecek. PCR testi pozitif olanlara 7 gün karantina uygulaması devam edecek. 7 gün sonunda semptomu kalmayanların karantinası sona erecek.

İnşallah bundan sonra daha dikkatli oluruz da bu covid belasını hep birlikte yeneriz. Dikkati elden bıraktığımız anda yeniden vaka sayısı artışa geçer bundan da haberiniz olsun ve eskisinden daha sıkı tedbirler benden uyarması. Sağlıklı ve güzel günler diliyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi