İÇASİFED’ten KOBİ’ler için koronavirüs istekleri

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Mehmet Akyürek, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kapsamlı eşgüdüm değerlendirme toplantısında alınan kararlara ilişkin görüş ve önerilerini açıkladı.

İÇASİFED’ten KOBİ’ler için koronavirüs istekleri
Yayınlanma:
Güncelleme:

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Mehmet Akyürek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kapsamlı eşgüdüm değerlendirme toplantısında alınan kararlara ilişkin görüş ve önerilerini açıkladı.

Akyürek, iş dünyasını yakından ilgilendiren kararları sevindirici olarak nitelendirdi ve İÇASİFED ile bağlı derneklerin kararlara eklenmesini istedikleri önerileri sıraladı.

İÇASİFED’İN TALEP VE ÖNERİLERİ ŞÖYLE

“2020’yi de içine alan mali af çıkarılmalı ve bundan sonra olağanüstü haller dışında kesinlikle af çıkarılmamalıdır. Yüzde 18 olan KDV oranı tüm sektörler için yüzde 10’a indirilmelidir. 500.000 TL’lik konut alımında yüzde 10 peşinat, iş yeri edinmede de uygulanmalı ve 1.000.000 TL’ye kadarki alımlar için de yüzde 10 peşinat uygulaması getirilmelidir. KOBİ’lerin bilançoları devlet desteği ile bedelsiz olarak bağımsız denetim şirketlerine inceletilerek şeffaf, uluslararası standartlara uygun hale getirilmelidir. Böylece bu işletmelere piyasada uygulanan kredi faiz oranlarından daha düşük oranda kredi kullanma imkanı sağlanmalıdır. KOBİ’lere özel 10 yıl vadeli kredi oluşturulmalıdır. İşletmelerin KOSGEB’e olan geri ödemeleri düzenlenmelidir. İşletmelerin üzerinde en büyük yük olan elektrik giderleri belli kriterlerle desteklenmelidir. Emlak vergileri ötelenmelidir. Hizmet sektörü çok zor durumda. 10 sektöre verilen destek tüm sektörlere yayılmalıdır. Vergi oranları iyileştirilmeli, Küçük ve orta ölçekli firmaların borçları yapılandırılmalıdır. Zorunlu izinlerde SGK ödemeleri alınmamalıdır. 2017-2019 yılları için teşvik belgeli yatırımlarda uygulanan  %100 vergi indirim oranı 2020-2022 yılları arasında yapılan yatırımlar içinde uygulanmalı ve yatırım teşvik uygulaması genişletilmelidir. Ödemesi ötelenen tüm vergi ve SGK primlerinin beyanları da iki ay ötelenmeli ve bununla birlikte ötelemenin tüm sektörleri ve vergileri kapsaması sağlanmalıdır. Toplu izin tarih aralığı Nisan’dan değil, Mart 15’ten başlatılmalıdır. SGK İşveren payları salgın hastalığın etkileri geçene kadar en azından 4 ay boyunca, kira stopajları ise 3 ay süresince tahakkuk ettirilmemelidir. (Erteleme değil, hiç alınmamalıdır.)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.