ORSİAD 2023 beklentilerini açıkladı

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Levent Çamur,  2022 ekonomik değerlendirme ve 2023 yılı beklentilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

ORSİAD 2023 beklentilerini açıkladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Levent Çamur,  2022 ekonomik değerlendirme ve 2023 yılı beklentilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İşte ORSİAD'tan yapılan açıklama:

"Dünyanın; salgın ve savaşla birlikte aksayan tedarik süreci, küresel çaptaki yüksek enflasyon ve enerji krizi gibi sayısız sorunla baş etmeye çalıştığı bir yılı geride bırakıyoruz. 

2022’nin ilk çeyreğinde henüz pandeminin etkileri devam ederken başlayan savaş sürecinin, global ekonomi üzerindeki etkileri çok ağır olmuştur. 

Sadece Türkiye’de değil, güçlü ekonomiye sahip birçok ülkede özellikle enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ekonomik faaliyetlerde görülen daralma devam etmektedir. 

Ülkemiz açısından 2022 yılı, küresel ekonomi kaynaklı sıkıntıları, geçici önlemlerle hafifletmeye çalışmakla geçmiştir. 
Ancak çözüm; geçici önlemlerde değildir. Ekonomimizi global risklere karşı koruyacak, dayanıklılığını arttıracak asıl çözüm; yapısal sorunlarımızı ortadan kaldırmaktır. Siyasal, sosyal ve ekonomik alandaki yapısal sorunlardan kurtulmamız gerekmektedir. İthalatı azaltıp, katma değeri arttırmak, vergi yapısını yeniden düzenleyip tasarrufa yönelmek, ekonomi alanındaki belli başlı yapısal çözümler olacaktır. 

Öteden beri ani krizlere dirençli olan Türk ekonomisi ve Türk üreticisi, bu kez uzun vadeli bir belirsizlik süreciyle karşı karşıyadır. Alışık olmadığımız bu süreci en az hasarla atlatmanın yolu da önce şirketlerimizde saygıyı, yardımlaşma ve dayanışmayı tesis etmek; yani manevi değerlerimize sarılmaktan, sonra da şeffaflık, adillik ve hesap verilebilirlik gibi kurumsal yönetim ilkelerinden taviz vermemekten geçmektedir. Bunların yanı sıra, tasarruf tedbirlerini elden bırakmaz, gereksiz stoklardan arınır, teknolojiye yatırım yapar, dijital pazarlamayı göz ardı etmez, devlet destekli projelerde yer alırsak, sektördeki gelişmeleri iyi takip ve analiz edip, yeni ürünlere yer açarsak 2023 yılı şirketlerimiz için kazanç yılı olabilir. 

Diğer yandan dünya konjonktüründeki ciddi sıkıntılar, dünyadaki büyük tehditler, 2023’te de fırsatların büyük oranda azalacağına işaret etmektedir.

Ülkemiz özelinde finansmana erişimdeki sıkıntılar da devam etmektedir. Dolayısıyla bütün bu riskler ihracatı baskılıyor. Ama çok kötümser de değiliz. Türkiye mutlaka başının çaresine bakacaktır. 

Özellikle seçimlerden sonra ülkemiz ekonomisinde gerçek bir yükseliş olacağını öngörmekteyiz. Zira dünyada ABD, Çin ve Rusya ekseninde oluşan kutup içinde kritik bir yerimiz bulunmaktadır. Doğu ve batı arasında büyük yatırım yapmak isteyen firmalar için Türkiye, ilk sıralarda yer almaktadır. Firmaların çoğu da seçimleri beklemektedir. (Seçim sonucunu değil, seçimi) Bu nedenle yılın ikinci yarısından itibaren ekonomimizde yükseliş, TL’nin daha değerli hale gelmesi yönünde beklentimiz vardır…

Biz ülkemize de, Türkiye’nin geleceğine de, üreticimize de güveniyoruz. 2023 yılının öncelikle sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyor, çalışmaktan ve üretmekten asla vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Başta siz değerli basın emekçilerimiz olmak üzere tüm halkımızın yeni yılını kutluyoruz. "
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.