Enver Baltaş

Enver Baltaş

Gönlü zengin, bedeni yorgun, ruhu kırgın bir Efe’dir o

Gönlü zengin, bedeni yorgun, ruhu kırgın bir Efe’dir o

Anadolu'nun küçük bir nahiyesinde dünyaya gelmiş 8 yaşında anneyi kaybetmiş, babasının yeni evliliği ile evden küçük kardeşini de alıp sokakların “Efesi” olmuş. Çilenin her türlüsünü bedeninde ilmek ilmek yaşamış. Dayak, hakaret, aşağılama aklınıza ne gelirse. İnsanlardan öyle tiksinmiş ki duygularını örtmek için kendini alkol ve sigaraya vermiş. Damarını kessen kanından alkol akar, o denli. Bir barajın ortasında bir adaya sığınmış. Derme çatma bir kulübe yapmış kendine. Hayatını nasıl idame ettirmiştir peki? Acıyanlar bir tekne vermiş garip Efe’ye.

Ağ yapmış ve balık tutmaya başlamış. Tuttuğu balıkları semt pazarlarında satmış, o parayı da alkole ve sigaraya yatırmış. Bir gün Ankara'dan 'Biri' gelmiş pazara.

Efe'yi gözüne kestirmiş. Sinsice yaklaşıp samimiyet kurmuş. Zaaflarını anlayıp Efe'ye bir teklifte bulunmuş. "Ben sana bir tohum getireceğim" demiş. "Sen adada kuytu yerlere ek, ben gelir alırım. Bu, sigaradan da alkolden de iyi" demiş. Garibim alkolik Efe inanmış ve tohumları ekmiş. Gerçekten kısa sürede de verim almış.

Dünyadan bihaber Efe, bu otu alenen adanın her yerine yaymış. Kim şikayet etti bilinmez, bir gün adaya jandarma botlarla baskın yapmış ve Efe’yi apar topar almışlar. Esrar işinden hooop ceza evi. 6 ay mahpus damında hayatı sil baştan öğrenmiş bizim Efe ve tövbekar olmuş. Olmuş olmasına da alkol vücuda öyle bir sirayet etmiş ki 4 gün içmeyince komalık oluyormuş.

Doktor kan ölçümünden sonra Efe’nin içmezse kısa sürede öleceğini rapor ederek çok ağır uyuşturucu ilaçlar yazmış. Anlayacağınız her önüne gelen garibana vurmuş. Şartlı tahliye ile serbest kalan Efe, her 20 güne bir Ankara'da imza vermek zorunda. Yol parası var mı yol yordam biliyor mu? Ah Efe ah! Emin olun adını dahi unutmuş.

Tevafuktur bir gün Efe’nin adasından bir arazi işimiz oldu ve bu sırada Efe’yle tanıştık. Üç beş soru sonrası tüm seceresini öğrendim. Karınca kararınca destek olmaya ve dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Özel misafir ettim, fırsat buldukça onunla vakit geçirdim. Şu anda Efe alkolü bitirdi şükür. Sigaraya devam ama azaltarak... Çat pat namaz ve dualar öyle bir samimiyet ki benim diyen hocada yok. İşine 4 elle sarılıyor. Efe’nin adasından projemizi hayata geçiriyoruz inşallah. Önce düzen sonra bir eş ve aile babası Efe'yle tanıştıracağım sizi yakında.

Efe'nin mütevazi adasında balık yemeye ne dersiniz? Rezervasyon bekliyorum. kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi

Aile

11 Haziran 2024 Salı 09:53