31 Mart’ta Büyükşehirlerde 5 bağımsız aday seçimi kazandı: Çamlıdere, Saimbeyli, Hüyük, Çarşamba, Vakfıkebir

31 Mart Yerel seçimlerinde partilerin adayları ile birlikte birçok bağımsız aday da belediye başkanı olmak için mücadele etti. Bu adaylardan beşi seçimden zaferle ayrılmayı başardı.

31 Mart’ta Büyükşehirlerde 5 bağımsız aday seçimi kazandı: Çamlıdere, Saimbeyli, Hüyük, Çarşamba, Vakfıkebir
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN

Yerel seçim öncesi birçok partide aday belirleme sürecinde yaşanan sancılar, aday gösterilmeyen kişilerin bağımsız aday olarak seçime girmesine sebep olmuştu. Bağımsız adayların performansı ise 31 Mart seçimlerine damga vurdu.

Özellikle İstanbul’da Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in CHP’den aday gösterilmemesi sonrası bağımsız aday olması çok konuşulmuştu. Şükrü Genç, Sarıyer’de büyük bir hayal kırıklığı yaşadı ve yüzde 8 oy alarak seçimi üçüncü tamamladı. Sarıyer Belediye Başkanlığını CHP Adayı Mustafa Oktay Aksu kazandı.

İstanbul’un ve İzmir’in ilçelerinde seçimi kazanan hiçbir bağımsız aday olmadı. Ankara başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde ise bağımsız adaylar sürpriz yaptı.

3 BÜYÜKŞEHİR’DE TEK BAĞIMSIZ BAŞKAN ADEM CEYLAN

3 Büyükşehirden sadece Ankara’da bağımsız bir aday seçimi kazandı. O isim Çamlıdere’de Hazım Caner Can’ın uzun yıllardır süren iktidarını sonlandıran Adem Ceylan oldu. Ceylan, AK Parti’den aday adayı olduktan sonra patisi tarafından aday gösterilmeyince bağımsız adaylığını açıkladı ve seçimi yüzde 49.56 oy ile kazandı.

SAİMBEYLİ’DE SÜRPRİZ ZAFER

Adana’da da bir bağımsız aday zafer elde etti. Saimbeyli ilçesinde seçime bağımsız olarak giren Mahmut Dal, oyların yüzde 23.72’sini alarak seçimi kazandı. Saimbeyli’de 2019’da MHP ile seçime giren ve yüzde 60 ile seçilen Mustafa Şahin Gökçe, bu kez aday gösterilmeyince ANAP’a geçti ve yüzde 14.2 oy aldı. Gökçe’nin bu tercihi sonrası MHP Adayı Vedat Cengiz yüzde 22.4’te kalırken Mahmut Dal 113 farkla seçimi kazanmayı başardı.

SADIK SEFER, HÜYÜK’TE REKORLA BAŞKAN OLDU

Bağımsız adayın seçim kazandığı bir diğer büyükşehir ise Konya oldu. Konya’nın Hüyük ilçesinde seçimi Türkiye’de bağımsız adaylar arasında en fazla oy alarak yüzde 51'lik oran ile Sadık Sefer kazandı. 30 yıl önce de ANAP’tan Hüyük Belediye Başkanı olan Sefer, 31 Mart seçimlerinde MHP’den aday adayı olsa da Cumhur İttifakı mevcut Başkan Mehmet Çiğdem ile yola devam kararı alınca, Sefer bağımsız aday olmaya karar verdi ve açık ara farkla 31 Mart seçimini kazanmayı başardı.

ÇARŞAMBA’DA HÜSEYİN DÜNDAR 3 DÖNEMİN ARDINDAN BU KEZ BAĞIMSIZ BAŞKAN

Samsun’un Çarşamba ilçesinde de bağımsız olarak seçime giren Hüseyin Dündar, ilçede yüzde 42.96 oy oranıyla bir kez daha zafere uzandı.

Dündar, 2004-2019 yılları arasında AK Parti adayı olarak girdiği seçimlerde zafer elde etmiş ve 15 sene Çarşamba’yı yönetmişti. 2019’da aday gösterilmeyen Dündar, AK Parti’nin karşısına çıkmamış ve AK Parti seçimi yüzde 74 ile kazanmıştı. 2024 yılında AK Parti’den aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen Dündar, bağımsız olarak girdiği seçimde AK Partili rakibinin 7 puan önünde ipi göğüsledi.

VAKFIKEBİR BAĞIMSIZ BAŞKANA GERİ DÖNDÜ!

Bir diğer ilginç sonuç da Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden geldi. İlçede seçime bağımsız olarak giren Fuat Koçal, oyların yüzde 38.21’ini alarak seçimi kazanmayı başardı. 2019’da AK Parti’nin Muhammet Balta ile yüzde 64’le kazandığı ilçede Balta, bu kez yüzde 34.39 oy oranında kaldı. İlçede üçüncü olan isim de bir başka bağımsız aday Ahmet İhsan Hacıfettahoğlu oldu. Hacıfettahoğlu da oyların yüzde 19.2’sini almayı başardı. İlçede 1994-2004 ve 2009 yıllarında da bağımsız adaylar seçimi kazanmayı başarmıştı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.