Baklava tutkunlarını ayıran fark: ev yapımı mı, hazır mı?

Ramazan Bayramı, tatlı kültürü açısından özel bir yere sahip. Baklava ise bayramın olmazsa olmaz tatlıları arasında yer alıyor. Türk kültürün simge lezzetlerinden biri olan baklavayı kimisi satın alırken kimileri de eski gelenekleri sürdürerek evde yapmayı tercih ediyor. Baklava fiyatlarından, ev maliyeti ve lezzetine kadar tüm merak edilenler haberin devamında…

Baklava tutkunlarını ayıran fark: ev yapımı mı, hazır mı?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER GAMZE ERDOĞAN

Ev yapımı baklavalar aile içinde geleneksel tarifelere bağlı kalınarak yapılıyor. Özenle hazırlanan ev yapımı tarifler, özgün lezzetiyle taze ve doğal malzemeler kullanılarak yapılıyor. Ev yapımı baklava için gerekli malzemeleri incelediğimizde ise 1 tepsi Antep Fıstıklı Baklava için (ortalama 2-3 kilo) gereken malzemeler şöyle sıralanıyor:

3 adet yumurta (12 TL), 1 çay bardağı süt (8 TL), yarım kilo Antep fıstığı (350 TL), 250 gr nişasta (42 TL), 1,5 çay bardağı zeytinyağı (ortalama 45-50 TL), 250 gr tereyağı (60 TL), 6 su bardağı baklavalık un (45 TL) ve 4 su bardağı toz şeker (20 TL). Toplam maliyet 582 TL'ye denk geliyor.

bakalava.jpg

HAZIR BAKLAVALARDA FİYATLAR DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Ev baklavalarının seveni kadar sevmeyenleri de mevcut. Ev yapımı baklavayı tercih etmeyenler soluğu satıcılarda alıyor. Birçok çeşidin olduğu hazır baklavalar bu yıl da tercih edilmeye devam ediyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Kaliteli bir cevizli baklavanın kilogramının 600-700 TL arasında, fıstıklı baklavanın ise 750-850 TL arasında satıldığını dile getirdi. Yıldırım, "Tüketici, bildiği, güvendiği yerden alışveriş yapsın" çağrısında bulundu.

Baklava severleri ikiye bölen temel fark, evde yapılan ve hazır satın alınan baklava arasındaki maliyet ve tercihler olarak öne çıkıyor. Bölgesel olarak değişiklik gösteren baklava fiyatları 300-500 TL’ye kadar inebiliyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.