Dışişleri Bakanlığından Yunanistan'a Ege Denizi tepkisi!

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde ilan edeceğini duyurduğu 'Deniz Parkı' girişimine ilişkin sert bir açıklamada bulundu. Bakanlık, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki çevresel konuları istismar ettiğini ve uluslararası ilişkilerdeki yumuşama dönemine rağmen, bu tür girişimlerle gerginlik yarattığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığından Yunanistan'a Ege Denizi tepkisi!
Yayınlanma:

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının 16-17 Nisan 2024 tarihlerinde Atina’da gerçekleştirilecek olan 'Okyanuslarımız Konferansı' sırasında Ege ve İyon Denizi'nde yeni Deniz Parkları ilan edeceğini açıklamasına atıfta bulunuldu. Bakanlık bu hamlenin Yunanistan'ın uzun süredir devam eden çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.

Son dönemde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yaşanan yumuşamaya rağmen, Yunanistan'ın çevre konularını istismar ettiğine dikkat çeken bakanlık, Ege Denizi'ndeki sorunların uluslararası anlaşmalarla çözülmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsünü gündeme getirerek kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını ifade etti.

Açıklamada, AB ve diğer üçüncü tarafların Yunanistan'ın çevre programlarına alet olmaması konusunda uyarıda bulunulurken, uluslararası deniz hukukunun çevre konularında kıyıdaş devletler arasında işbirliğini teşvik ettiği hatırlatıldı. Bu çerçevede, Türkiye'nin Ege Denizi'nde Yunanistan ile işbirliğine her zaman hazır olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, Yunanistan'ın tartışmalı coğrafi bölgelerde fiili durumlar yaratma girişimlerinin kabul edilmeyeceği belirtilirken, söz konusu Deniz Parklarının iki ülke arasındaki sorunlar bağlamında hukuki bir sonuç doğurmayacağı tekrarlanarak vurgulandı

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.