İsrail-Filistin savaşında 14. gün: Sınır kapısı açılacak mı?

İsrail-Filistin savaşında 14. gün sürerken, bugün bombaların gölgesinde ikinci cuma namazı kılındı. İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'ya namaz kılmaya gelen Filistinlilere yaş sınırı uyguladı, gaz bombası kullandı. Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah Sınır Kapısı'na gitti.

İsrail-Filistin savaşında 14. gün: Sınır kapısı açılacak mı?
Yayınlanma:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İsrail-Filistin savaşında 14. gün sürerken, bugün bombaların gölgesinde ikinci cuma namazı kılındı. İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'ya namaz kılmaya gelen Filistinlilere yaş sınırı uyguladı, gözetim altında gerçekleştirilen cuma namazında sadece 5 bin Filistinli saf tutabildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "Sınırdan her gün anlamlı sayıda yardım gitmeli" ifadelerinin ardından, bugün yardımların Gazze'ye ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor. Ancak, İsrail ordusu, dün gerçekleştirdiği açıklamada 'Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin verilmeyeceği'ni belirtmişti.

aa-20231019-32460064-32460040-israil-gazzede-sivillerin-sigindigi-tarihi-kiliseyi-bombaladi.jpeg

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

The Times Of Israel'in haberine göre, İsrail, gece boyunca Gazze'ye 100 saldırı gerçekleştirdi.

SAVAŞTA 14. GÜN

İsrail-Filistin savaşında 14. gün sürüyor. İki haftadır her gün Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, dün akşam aynı anda hem kilise hem de cami vurdu. İsrail ordusu, Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesindeki el-Ömeri Camii'ne sığınan Filistinlileri hedef aldı.

aa-20231019-32460064-32460042-israil-gazzede-sivillerin-sigindigi-tarihi-kiliseyi-bombaladi.jpeg

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, saldırı sonrasında el-Ömeri Camii'nin tamamen yıkıldığını duyurdu.

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi ise saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Gazze kentindeki kilisemizi hedef alan İsrail bombardımanını en güçlü ifadelerle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Kilise saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.

Gerçekleştirilen saldırılara karşı kınama ve tepkiler yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaptığı açıklamada, "Sivil altyapıya yönelik, korunan binaların yıkılmasına, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan her türlü saldırıyı kınıyoruz." dedi.

İSRAİL, SOYKIRIM YAPIYOR

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri, kilise ve cami saldırısının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in sivilleri hedef aldığını belirterek, "Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşan yaklaşık 500 Filistin vatandaşının barındığı kilisenin hedef alınması, İsrail işgalinin ana hedeflerinin çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız vatandaşlar olduğunu doğruluyor" dedi.

aa-20231019-32459467-32459453-israilfilistin-catismasi-13-gununde-devam-ediyor.jpeg

HAMAS: BÖLGESEL SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR

İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları hakkında konuşan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, bu saldırıların devam etmesi halinde, bölgesel bir savaşın olabileceği uyarısında bulundu.

Heniyye, gerçekleştirdiği görüşmelerde, 'çözümün ancak işgalin son bulması ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olduğunu dile getirdiklerini ve işgalci komutanların işledikleri suçlardan ötürü yargılanmasını ve Gazze'ye bir an evvel yardımların ulaştırılmasını talep ettiklerini' söyledi.

600 BİN İNSAN TEMİZ SUDAN YOKSUN

İsrail, 11 Ekim tarihinde Gazze'nin suyunu kesmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in bu hareketiyle 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığını açıkladı.

aa-20231019-32460064-32460055-israil-gazzede-sivillerin-sigindigi-tarihi-kiliseyi-bombaladi.jpeg

MÜLTECİ KAMPINDA KATLİAM

Gazze Şeridi'nde sivillerin bulunduğu 6 eve İsrail ordusu tarafından hava saldırısı düzenlendi ve 9 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi de yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Nur Şems Mülteci Kampı'nda bir katliam gerçekleştirdiğini belirterek, öldürülen Filistinlilerin sayısının 13'e yükseldiğini ve ordu güçlerinin yaklaşık 30 saat sonra kamptan çıktığını açıkladı.

aa-20231019-32459467-32459454-israilfilistin-catismasi-13-gununde-devam-ediyor.jpeg

KANADA'DAN DİKKAT ÇEKEN 'HASTANE' AÇIKLAMASI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik gerçekleştirdiği saldırı hakkında yaptığı açıklamada, 'henüz tüm kanıtların ortaya çıkmadığını' söyledi.

Trudeau, "Müttefiklerimizle tam olarak ne olduğunu tespit etmek için dikkatle çalışıyoruz. Bazı kanıtlar gördük ama mümkün olan en kısa sürede kesin sonuca varıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

aa-20231019-32459467-32459458-israilfilistin-catismasi-13-gununde-devam-ediyor.jpeg

İsrail, Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 80 Filistinliyi gözaltına aldı. 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 930'a yükseldi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.