İsrail, 4 aydır Filistin'e saldırıyor: Bölgedeki en büyük silah 'açlık'

Orta Doğu'da 4 aydır harmanlanarak devam eden İsrail-Hamas savaşı 27 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Binlerce kadın, çocuk, yaşlı bölgelerinden sürgün edilmeye çalışılırken bölgede kalan halk aç ve susuz... İsrail, havadan ve karadan Filistin halkını hedef almayı sürdürüyor.

İsrail, 4 aydır Filistin'e saldırıyor: Bölgedeki en büyük silah 'açlık'
Yayınlanma:
Güncelleme:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Filistin, 4 aydır İsrail'in zulmü altında direnmeye devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirilen saldırılarda 27 bin 478 kişi hayatını kaybederken 66 bin 835 kişi de yaralandı. İsrail'in saldırılarında 1,9 milyon Gazzeli yerinden oldu.

İsrail, saldırılarına son vermediği gibi 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah kentine kara saldırısı düzenlemeyi planlıyor.

Saldırıların gölgesinde hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu Filistin'de İsrail güçleri, sağlık ve sivil savunma görevlilerini engellemeye devam ediyor.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya tepkiler de devam ediyor. İsrail halkı bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir taraf saldırıları desteklerken diğer taraf hem İsrailli esirler için tepkilerini sürdürüyor. Öte yandan, İsrail siyasetinde Netanyahu'nun 'devrilmesi' için çalışmalar söz konusu...

ATEŞKES İÇİN ÇAĞRILAR DEVAM EDİYOR

Savaşın 48. gününde İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlanmış, esir takası gerçekleştirilmişti. Bu süreçte bölgeye insani yardımlar da ulaştırılmış, temel gıda ve sağlık malzemeleri Filistinlilere ulaştırılmıştı. Ancak ateşkes sürecinde de İsrail'in baskı ve saldırıları devam etmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığından Gazze'de "acil ve sürdürülebilir ateşkes" çağrısı yapıldı. 4 aydır bombalanan Gazze'ye elektrik, gıda, su; sağlık ekipmanları gibi temel ihtiyaçlar ulaştırılmıyor. İsrail, Filistin'de 'tam' kuşatma gerçekleştirmiş durumda.

Öte yandan Fransa, İsrail'in temel hedeflerinden biri olan zorunlu göçün mümkün olmayacağını, Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan gönderilmesinin söz konusu olamayacağını belirtiyor.

YARDIMLAR ULAŞMIYOR

Fransa'nın ardından Birleşmiş Milletler (BM) İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde yardım girişlerini engellemeye devam ettiğini, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) bölgeye gerçekleştirmeyi planladığı 61 yardımdan ancak 10'ununu yapabildiğini belirtti.

İsrail, bölgedeki insanları 'açlık' ile sınamaya devam ediyor. Yine birçok Filistinli gözaltına alınmaya, cezaevlerinde insanlık dışı muamelelerle karşı karşıya kalıyor.

RAMAZAN AYI YAKLAŞIYOR

Savaşın gölgesinde 17. cumayı geçiren Mescid-i Aksa'da, 100-150 bin kişilik cemaatten sadece 30 bin kişi kaldı. İsrail güçleri, Filistinli gençlerin Aksa'ya girmesini engellemeyi sürdürürken mart ayında başlayacak olan Ramazan ayında Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın idaresinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'de bulunması büyük bir tehlike olarak görülüyor.

İsrail yönetimi, Ramazan ayında saldırılardan kaçınmayı ön planda tutarken Gvir, daha ağır bir politikayı destekliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.