Türk yoğurdundan başlayan esrarengiz başarı hikâyesi! Şaşıracaksınız...

Osmanlı dönemi siyasetçilerinden Emanuel Karasu'nun yeğeni olan İzak Karasu’nun zorluklarla geçen başarı hikâyesini sizler için derledik… Karasu'nun bilinmeyen o ilginç hikâyesi okuyanları şaşırtmayı sürdürüyor.

Türk yoğurdundan başlayan esrarengiz başarı hikâyesi! Şaşıracaksınız...
Yayınlanma:

Hepinizin tadına çok yakından aşina olduğu, raflarda sık sık gördüğünüz Danone’nin gizemli hikayesini anadolugazete.com.tr sizler için araştırdı.

SELANİKLİ YOĞURTÇU

Türkiye’de de tüketilen Danone’un hikayesi, 1912 yılında Selanik’ten İspanya’ya göç eden Carasso (Karasu) Ailesi’ne dayanıyor. Balkan Savaşları’nda Selanik düşünce, bir doktor olan İzak Karasu, eşi ve oğluyla birlikte İspanya’ya göç etti. Tam 420 yıl sonra ayrıldıkları topraklara geri dönen Karasu Ailesi Barselona’ya yerleşti. İzak Karasu, adını ’Isaac’, soyadını da ’Carasso’ olarak değiştirdi.

İLAÇ OLARAK KULLANDI

Isaac Carasso, bir muayenehane açarak çalışmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında bağırsak enfeksiyonundan ölen çocuklara çare arayan Isaac Carosso, çocukluğunda Selanik’te tanıştığı yoğurdu hatırladı. Evinin bodrumunu mandıra yapan Isaac Carosso, 1919’da yoğurdu ilaç olarak geliştirip eczanelerde sattı. Markaya da oğlunun ’Daniel’ olan isminin Katalanca’daki karşılığı ’Danon’ adını vermek isteyen Isaac Carasso, ancak o tarihte ’Danon’ markası tescil edilmiş olduğu için sonuna ’E’ harfini ekledi ve böylece dünyaca ünlü Danone markası doğdu.

Isaac Carosso’nun oğlu ve Danone’un Onursal Başkanı olan Daniel Carasso ise, 1905 yılında Selanik’te doğdu. Ailesiyle birlikte İspanya’ya giden Daniel Carasso, 1923 yılında üniversite için Marsilya’ya geçti. Hemen arkasından babasının bakteriyoloji alanında daha eğitimli olmasını istemesi üzerine Pasteur Enstitüsü’ne devam etti. 1929 yılında Paris’e gelen Daniel Carasso, babasının temelini attığı yoğurt işini Fransa’ya taşıdı. Paris’te 18’inci bölgedeki bir dükkanda, ’Danone Yoğurtları Paris Şirketi’ kapılarını açtı. Onu 1932’de Levallois-Perret’de ilk fabrika izledi.

1997’DE TÜRKİYE’YE ADIM ATTI

Fransa merkezli Danone, Türkiye pazarına 1997 yılında adım attı. Grup, Danone Türkiye olarak, 1997’den bu yana su pazarında Danone Hayat A.Ş., 1998’ten bu yana sütlü ürünler pazarında Danone Tikveşli A.Ş. ve 2007 yılı sonu itibariyla bebek beslenmesi ve medikal beslenme pazarında Numil A.Ş. şirketleri ile faaliyet gösteriyor. Danino, Danette, Activia, Danone Doğal, Tikveşli, Birtat, Hayat, Akmina, Milupa, Bebelac, Nutricia markaları bulunan Danone Türkiye, 7 şehirde üretim yapıyor.

İZAK KARASU KİMDİR?

Emanuel Karasu’yu Türkiye siyaseti ile ilgilenenler yakından bilir.
Selanikli tanınmış Karasu ailesinin üyesi. Karasu ailesi Avrupa’dan kovulan ve ardından Osmanlı’ya gelen Sefarad Yahudisi bir aile.

İzak Karasu doktor ve Osmanlı idaresi altında Selanik'te yaşayan Sefarad Yahudisi Carasso ailesinin üyesidir. Kurduğu yoğurt fabrikası daha sonra Danone Grup adını almıştır. Osmanlı siyasetçi Emanuel Karasu'nun yeğenidir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.