Türkiye'nin küresel ihracat payı arttı!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin dünya ihracatındaki payı, 2022'de %1,02 seviyesinden 2023 sonunda %1,08'e yükselerek önemli bir başarı elde etti.

Türkiye'nin küresel ihracat payı arttı!
Yayınlanma:

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında küresel mal ve hizmet ihracatından alınan payda çifte rekorun kırıldığı belirtildi. Türkiye'nin, küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen mal ve hizmet ihracatındaki payının arttığı vurgulandı.

Mal ihracatından aldığı payın 2022'de %1,02 iken, 2023'te %1,08'e yükselerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin hizmet ihracatının da 2023 yılında 100,8 milyar dolar olarak gerçekleştiği ve küresel ihracattan aldığı payın %1,3 ile rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün raporuna göre, Türkiye'nin ihracatı pozitif ayrıştı ve küresel mal ihracatındaki azalışa rağmen %1 oranında artış gösterdi. Küresel mal ihracatı 2023 yılında %5 oranında azalışla 23,8 trilyon dolar olurken, Türkiye'nin mal ihracatının 256 milyar dolar olarak kaydedildiği ifade edildi. Böylece Türkiye'nin küresel ihracattan aldığı payın 2022'de %1,02 iken, 2023'te %1,08'e yükseldiği ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı.

Bakanlık açıklamasında, küresel mal ihracatında bölgesel farklılaşmanın dikkat çektiği, Avrupa'da ithalat talebinin keskin bir şekilde düşerken, Kuzey Amerika'da azaldığı ve Asya'da yatay seyrettiği belirtildi. Ayrıca, enerji ihracatçısı ekonomilerde mal ihracatının arttığına dikkat çekildi.

Ticaret Bakanlığı, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı üretim ve ihracat perspektifinde çalışmalarını sürdürerek Türkiye'nin küresel üretim ve ticaretteki payını artırmak için çaba gösterdiklerini vurguladı. Küresel tedarik zincirindeki konumlarını güçlendirme ve küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirme kararlılıklarını dile getirdi ve elde ettikleri kazanımları artırarak devam edeceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.