Türkiye'nin milli geliri arttı ama yine o ülkelerin gerisinde kaldı!

Türkiye, son üç yıl içerisinde ekonomik bir dönüşüm yaşayarak kişi başına düşen milli gelirini dolar bazında %52 oranında artırarak ilk kez 13 bin doları aştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) 13 bin 110 dolara yükseldi. Ancak bu artışa rağmen, Türkiye'nin küresel ekonomik sıralamasında bir değişiklik olmadı ve ülke, 2003 yılındaki gibi 69. sırada yer almaya devam ediyor.

Türkiye'nin milli geliri arttı ama yine o ülkelerin gerisinde kaldı!
Yayınlanma:

Euronews'un aktardığına göre, 2002'de AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte başlayan süreçte kişi başına milli gelir 3 bin 608 dolardan 2013 yılında 12 bin 582 dolara kadar yükseldi. Ancak sonrasında yaşanan düşüşle 2020 yılında 8 bin 600 dolara geriledi. 2023 yılında ise kişi başına düşen milli gelir yükseldi.

TÜRKİYE GERİDE KALDI

Türkiye'nin dünya sıralamasındaki pozisyonu ise sabit kaldı. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2000 'de Türkiye, kişi başına düşen milli gelirde Bulgaristan ve Romanya'nın iki katından fazla, Macaristan'dan ise biraz düşük bir seviyede kalmıştı. Ancak 2023 yılı itibarıyla bu ülkeler Türkiye'yi geride bıraktı.

ASLINDA MİLLİ GELİR YÜKSELMEDİ

IMF'nin tahminlerine göre, Türkiye'nin kişi başına düşen milli geliri 2028 yılında 17 bin 333 dolara yükselecek ve dünya sıralamasında 68. sıraya yükselecek. Ancak ekonomistler ve uzmanlar, sığınmacıların ekonomiye katkısının kişi başına milli gelir hesaplamalarında dikkate alınmadığını ve bu durumun gerçek geliri fazla gösterdiğini belirtiyor. Dolar enflasyonu incelendiğinde, son on yılda kişi başına milli gelirin aslında azaldığının altı çiziliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.