Milli Mücadelenin izleri bu müzede

Keçiören Meteoroloji'de bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya geldikten sonra bir süre karargâh olarak kullandığı Çoban Mektebi, Millî Mücadele ve Atatürk Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Milli Mücadelenin izleri bu müzede
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Atatürk ve arkadaşlarının 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldikten sonra bir süre karargah olarak kullandığı Keçiören Meteoroloji'deki Çoban Mektebi müze olarak hizmet veriyor. Eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'un katılımıyla üç hafta önce müze olarak hizmete açılan "Tarihi Çoban Mektebi" ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

muze1.jpg

HER KÖŞESİNDE MİLLİ MÜCADELE İZLERİ

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan Ankara Ziraat Mektebi binası, artık Millî Mücadele ve Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor. Tapu kayıtlarında "Tarihi Çoban Mektebi" olarak geçen bina, 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillendi. Başlangıçta Ankara Numune Tarlası ve Çoban Mektebi olarak bilinen yapı, daha sonra Ziraat Mektebi olarak adlandırıldı. Bina, sadece yapılış amacı açısından değil, aynı zamanda Millî Mücadele'deki rolü ve tarihi önemi açısından da büyük bir değere sahip.

Ankara Ziraat Mektebi, Millî Mücadele'nin Ankara'daki ilk karargâhı olarak hizmet verdi. Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye üyeleri, Sivas Kongresi'nden sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya Çoban Mektebi olarak bilinen binada Milli Mücadele'nin stratejilerini belirledi. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları dört ay kaldıklarıa binada Anadolu Ajansı'nı kurdu.

Ankara Ziraat Mektebi binası, tarih boyunca birçok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır. II. Abdulhamit döneminde açılan bir ziraat mektebi olarak başlayan bu bina, zaman içinde çeşitli dönemlerde farklı amaçlarla kullanıldı. Özellikle Millî Mücadele döneminde bina ulusal bağımsızlık hareketinin merkezi oldu.

muze4.jpg

MİLLİ MÜCADELENİN KADINLARI

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Milli Mücadele dönemi, sadece erkeklerin değil, kadınların da aktif katılımıyla şekillendi. Bu dönemde kadınlar, sadece evlerinde bekleyen değil, vatanları için mücadele eden güçlü bireyler olarak yer aldılar. Müzenin her köşesinde dokuyan, işleyen, mücadele eden Türk kadınının izleri yansıtılıyor.

muze2.jpg

NASIL GİDİLİR?

Kavacık Subayevleri, Meteoroloji, Keçiören/Ankara'da bulunan müze, Meteoroloji metro istasyonunun karşısında olup otobüs ve metro ile ulaşım sağlanıyor. Müze ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.