Ümit Yurtkuran

Ümit Yurtkuran

Günümüzdeki hastalık anlayışı (2)

Günümüzdeki hastalık anlayışı (2)

Semptomların (belirtilerin) bastırılması (maskelenmesi) hastalıkları büyütür

Tam bir bütün olan vücudumuzun yüzlerce parçaya bölünerek, her bir parça için asla birbirinin alanına girmemek üzere yeni uzmanlar yetiştirilmesi ve sadece semptomları ortadan kaldırmaya yönelik gelişmiş yöntemler, hiçbir zaman hastalık nedenlerini ortadan kaldırmaz ve sağlığımızı geri getirmez.
Hasta organlarımızın ameliyatla alınması için daha etkili, daha ağrısız, daha hızlı yöntemler peşinde koşmak ve sürekli daha gelişmiş alet edevat kullanmak da sorunu asla çözmez. Günümüz yöntemleri bir cerrahın hastanın sadece ilgili kısmını uyuşturarak safra kesesini dakikalar içerisinde almasını sağlar. Ancak "bu işlemin birkaç yıl içerisinde sindirim sisteminde ciddi rahatsızlıklara neden olacağı" hiç dikkate alınmaz.

"Bir baypas ameliyatı vücudun başka yerlerinden alınan daha iyi durumdaki atardamar veya damarların, dolaşım sisteminde işe yaramaz hale gelmiş koroner atardamarın görevini devralacak hale getirme" işlemidir.

Ancak görevi devralması için hasta atardamarın yerine takılan atardamar veya damar aynı bedenden alınmıştır ve sadece biraz daha iyi durumdadır. Önceki damarın tıkanma nedenleri ortadan kaldırılmadığı, o kişinin yanlışları aynen devam ettiği için belki de birkaç yıl içerisinde aynı hastaya yeni bir baypas ameliyatı gerekecektir. "Uzun vadede en mükemmel ameliyatlar bile, param parça olmuş eski bir pantolonu yamayla sağlamlaştırmaya çalışmak kabilinden yararsız bir iştir."

Prof. Mikhail Tombak: 150 yıl yaşayabiliriz

Sürekli geliştirilen modern cihazlar ve araştırma laboratuvarlarına, biteviye çeşitlendirilen ilaçlara milyarlarca dolar harcanmasına, televizyonlarda her gün modern tıbbın yeni bir mucizesini duymamıza rağmen, insan sağlığı dünya genelinde alarm veren bir ivmeyle sürekli bozulmaya devam ediyor.
Üstelik bu kötü gidişat, ülkelerin gelişmişliğine, eğitim seviyesine, zenginliğine, fakirliğine ya da geri kalmışlığına göre de çok fazla değişmiyor. Örneğin kanserden ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi Amerika Birleşik Devletleri'dir ve bu örneği istenildiği kadar çoğaltmak mümkündür.
(Devam edecek)

Kadir Gecesi ve cuma gününün yeni umutlara vesile olması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yurtkuran Arşivi