31 Mart’ta “sol” sandıktan çıkamadı

Yerel seçimler sol ve sosyalist partiler için yeni bir hezimetin kapısını araladı. Oyunu arttıran parti olmazken, küçük beldelerdeki küçük zaferleri partiler büyük başarılar gibi sundu.

31 Mart’ta “sol” sandıktan çıkamadı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN

31 Mart yerel seçimlerinde CHP, sosyal demokrat kimliği ile büyük bir başarı kazansa da siyaset olarak “soldan” bakan sol ve sosyalist partiler bu seçimde büyük bir hezimet yaşadı.

Derinleşen yoksulluk dünyanın birçok yerinde sol partileri söz sahibi ya da etkin muhalefet konumuna yükseltirken, Türkiye’de bu durum AK Parti ve CHP’nin sıralamada yer değiştirmesiyle son buldu.

YÜZDE 1’İN ALTINDA PARTİLER

Sosyalist ve Komünist ifadelerini kullanan ya da gelenek olarak sosyalist geçmişi bulunan partileri sıraladığımızda en çok oy alan parti Türkiye İşçi Partisi olarak görünüyor.

Türkiye genelinde 0,16 oy oranına sahip TİP, sayı olarak da bu oranla 69 bin 998 seçmene karşılık geliyor. Onu, 0.11 oy oranı ile 47 bin 768 seçmenle TKP takip ediyor. Bu iki parti, kısa bir süre öncesine kadar aynı parti bayrağı altında seçimlere giriyordu.

Halkın Kurtuluşu, yüzde 0,02 ve 8 bin 587 oy, yüzde 0,06 oran ve 28 bin 820 seçmen, SOL Parti, 0,05 oy oranı 22 bin 19 seçmen ve Türkiye Komünist Hareketi 0,04 oy oranı ile 17 bin 745 seçmeni sandığa çekebildi.

TOPLAM OY 200 BİNİN ALTINDA

Bu partilerin toplamının aldığı oy 194 bin 937 olarak sonuçlandı. Sandıkta birçok parti artan ve derinleşen yoksulluk sonucunda oyunu yükseltirken burada en çok oy kaybeden partiler yine sol partiler oldu.

DEM Parti, burada ismi sayılan partiler tarafından “sol” ya da “sosyalist” kimliği ile kabul edilmese de içerisinde bulunan ittifak yapısı olarak buradaki birçok partiden daha yoğun bir şekilde “sosyalist” alanı doldurabiliyor. Seçimin üçüncü partisi olan DEM Parti, yüzde 5.26 oy oranı ile yaklaşık 2 buçuk milyon kişinin oyunu almayı başardı.

Aday çıkarılmasına rağmen seçmenin, genel seçimlerde göstermiş olduğu desteğin adaylara yansımadığı DEM Parti’de de oy düşüşü devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.