Ümit Yurtkuran

Ümit Yurtkuran

Yaşlanmaktan korkmayın ihtiyarlığı geciktirmek elimizde… (7)

Yaşlanmaktan korkmayın ihtiyarlığı geciktirmek elimizde… (7)

Bugün rahatlıkla söyleyebilirim ki yaşınız, kilonuz ve sağlık durumunuz ne olursa olsun eğer halen hareket edebilecek durumda iseniz geriye dönüş şansınız hep var demektir. “Hastalık ya da ihtiyarlık boks maçı gibidir. Yere düştüğünüzde değil, ayağa kalkamadığınızda maçı kaybedersiniz.”

Çünkü insan vücudu 80 – 90 yıllık bir ömürde, (normal şartlarda) “kendisini en az 20 – 25 defa bütünüyle yenileme kabiliyetine sahip muazzam bir sistemle donatılmıştır.” Yeter ki zararın neresinden dönersem kardır düşüncesiyle Bismillah diyerek, doğru usullerle geriye dönüş için mücadeleye başlayalım.

İHTİYARLIĞI GECİKTİRMEK İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER

*Düşüncenizi değiştirin. Yaşlanmaktan değil sağlıksız, hasta, yorgun, bezgin, bıkkın, bitkin, idealsiz, umutsuz bir ihtiyar olmaktan korkun. Asla ihtiyarlık hastalık ve ölüm korkusu gibi olumsuz düşünceleri aklınıza getirmeyin.

*Düşünce yapınıza göre hatta oynadığınız role göre kan değerlerinizin değiştiğini unutmayın. Bir oyunda rol alan tiyatrocuların bile bağışıklık sisteminde ve kortizol seviyelerinde değişiklikler olduğu görülmüştür. “Trajediler hastalığa yol açarken komediler oynayanların bağışıklıklarını güçlendirmiştir.”

*Yaşımız ilerledikçe hastalıklara yakalanma riskimizin artacağını, hareket kabiliyetimizin azalacağını başkalarına muhtaç olacağımızı düşünmek yerine, gençliği ve sağlıklı bir bünyeyi hedefleyerek, yalnızca ihtiyarlığı geciktirmekle kalmayıp gençliğimizde yapabildiğimiz, sadece gençliğe has zannettiğimiz birçok şeyi de yapabilme potansiyelini tekrar kazanabileceğimizi unutmayın. “Düşüncenizi değiştirerek hayatınızı değiştirecek güce sahip olduğunuzu bilin.”

*“Stres yönetimini öğrenerek Psikolojik durumunuzu mümkün olduğu kadar olumlu yönde değiştirin.” Canlılar içerisinde akıl ve iradesini kullanarak, tüm hayatını şekillendirme yetkisine sahip tek yaratık olarak düşüncemizi ve psikolojik durumumuzu kontrol etmeyi öğrenerek, vücudumuzdaki bütün yaşamsal süreçleri etkileyebileceğimizi unutmayın.

Devam edecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ümit Yurtkuran Arşivi