Uzmanlar uyarıyor: Kronik hastalığı olanlar toz taşınımı döneminde dışarı çıkmamalı

Afrika ve Arabistan çöllerinden taşınan tozun ülke genelinde hava kalitesiyle birlikte insan sağlığını da etkilediğini belirten Dr. Ferit Özen, "Bu maddelerin solunması, sadece nefes darlığı, öksürük ve tıkanıklığa değil, aynı zamanda akciğer hasarına da yol açabilir. Kronik hastalığı olan kişilerin toz taşınımı döneminde dışarı çıkmamaları önemlidir. " dedi.

Uzmanlar uyarıyor:  Kronik hastalığı olanlar toz taşınımı döneminde dışarı çıkmamalı
Yayınlanma:

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özen, Afrika çöl tozlarının ülke genelinde etkili olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Afrika ve Arabistan çöllerinden esen tozların, hava kalitesinin yanı sıra insan sağlığına da olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Dr. Özen, toz taşınımınıni atmosferdeki bitki polenleri ve kum tanelerinin rüzgarlarla taşınması anlamına geldiğini dile getirdi.

Bu polenler ve kum tanelerinin solunum yollarına girerek ciddi göğüs hastalıklarına neden olabileceğine işaret eden Özen, şöyle konuştu:

"Özellikle astım, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalığı olan ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, kronik hastalığı olan kişilerin toz taşınımı döneminde dışarı çıkmamaları önemlidir. Zorunlu durumlarda ise maske takmalarını öneriyoruz. Öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtiler yaşayan hastaların mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir."

Toz taşınımının akciğer hasarına neden olabileceğine dikkati çeken Dr. Özen, astım hastalarının ilkbahar aylarında sık sık atak geçirdiğini söyledi. Bu yıl astım ataklarıyla daha yoğun bir şekilde karşılaştıklarını belirten Özen, şunları kaydetti:

çünkü polenler nedeniyle astım ataklarının arttığını görüyoruz. Toz taşınımı sürecinde polenler havada asılı kalır ve solunum yoluyla alınır. Bu durum nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetlere yol açabilir. Önceki yıllarda daha fazla yağan yağmur nedeniyle polenler yerde kalırken, şimdi havada daha uzun süre kalıyor ve bu da şikayetlerin artmasına neden oluyor. Kronik hastalığı olan kişilerde daha fazla etkili olabilir ancak normal insanlarda da görülebilir."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.