"Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk" sergisi açıldı

Cumhuriyetin 100. yılı anısına düzenlenen "Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk" sergisi, Ankara'da görkemli bir açılışla ziyaretçilerini ağırlıyor. Humanis'in organizasyonuyla Cermodern'de düzenlenen sergi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce kamuoyuyla paylaşılmayan fotoğrafları ve kişisel eşyaları ile döneme ilişkin belgeleri bir araya getiriyor.

"Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk" sergisi açıldı
Yayınlanma:

Cumhuriyetin 100. yılı anısına düzenlenen "Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk" sergisinde 7 yıllık titiz bir hazırlık sürecinin ardından toplamda 457 parça eser yer alıyor.

''PEK ÇOK KİŞİSEL EŞYA VE BELGE YER ALIYOR''

Bu eserler arasında, Atatürk'ün yerli ve yabancı fotoğrafçılarca çekilmiş az bilinen yaklaşık 250 fotoğrafının yanı sıra, annesi Zübeyde Hanım'ın yazdığı mektuptan, cumhuriyetin ilk heykelcilerinden Kenan Ali Yontuç'un yaptığı Atatürk Maskı'na, kişisel objeler ve belgeler bulunuyor. Bunlar arasında Atatürk'e ait kol düğmeleri, kravat iğneleri, makam aracında kullanılan cumhurbaşkanlığı forsu, kurmaylık ve cumhurbaşkanlığı döneminde kullanılan kartvizitler, emeklilik belgesi, sağlık raporları gibi pek çok kişisel eşya ve belge yer alıyor.

YAKLAŞIK 250 FOTOĞRAFIN YÜZDE 80'İ İLK DEFA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Proje Direktörü Fahri Özdemir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, serginin 7 yıl önce başlatılan kapsamlı bir çalışma olduğunu ve toplamda 457 eserden oluştuğunu belirtti. Özdemir, sergideki yaklaşık 250 fotoğrafın yüzde 80'inin ilk defa görücüye çıkan fotoğraflar olduğunu vurgulayarak, "Az bilinen fotoğrafları da sergiye koyduk. 1907'den başlayıp Atatürk'ün öldüğü 1938'e kadarki bütün süreci Atatürk ve cumhuriyetin kurulma süreci üzerinden izleyiciye sunuyoruz," şeklinde konuştu.

Sergide ayrıca, Atatürk'e ait çok sayıda özel eşyanın bulunduğunu ve 100'ün üzerinde dönemsel belge, mektup, yazışma, telgraf ve sanat eserlerinin ziyaretçilere tarihsel bir yolculuk sunacağını kaydeden Özdemir, serginin önemine değindi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.