BM: 510 düzensiz göçmen denizlerde hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bu yılın başından itibaren Orta Akdeniz'de 510 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BM: 510 düzensiz göçmen denizlerde hayatını kaybetti
Yayınlanma:

IOM'un resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, 23 Nisan'da Tunus'un kuzeyindeki Sfax kenti açıklarında gerçekleşen gemi kazasının dehşet verici olduğuna dikkat çekildi.

"İtalya'nın Lampedusa Adası'na ulaşmaya çalışan 19 düzensiz göçmenin cesedine ulaşıldı" denilen paylaşımda, 1 Ocak 2024'ten bu yana Orta Akdeniz rotasında 510 düzensiz göçmenin öldüğü kaydedildi.

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akışında, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında bulunan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda önemli bir hareketlilik yaşanan rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve daha sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri kurtaranlar genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) oluyor. Bu STK'ler, Avrupa Birliği üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesi nedeniyle kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte zorluklar yaşayabiliyor.

STK'ler, geçen yıl İtalya'daki son yasal düzenlemelerin etkisiyle faaliyetlerini sürdürmede bazı engellerle karşılaşmıştı.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçen veya kurtarılan göçmenlerin Avrupa'ya ilk ayak bastıkları yer genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası veya bazen Malta oluyor.

Ancak, teknelerin alabora olması veya aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması gibi sebeplerle her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçerken yaşamını yitiriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.