İranlı rapçiye idam cezası

İran'da Eylül 2022'de başlayan ve yaklaşık dört ay süren protesto gösterilerini organize etmekle suçlanarak idam cezasına çarptırılan, ancak daha sonra cezası Yüksek Mahkeme tarafından hapse dönüştürülen İranlı rap şarkıcısı Tumac Salihi, yeniden idam cezasına çarptırıldı.

İranlı rapçiye idam cezası
Yayınlanma:

İran'da yayın yapan Şark Gazetesi'ne konuşan Salihi'nin avukatı Emir Reisiyan, İsfahan Devrim Mahkemesi'nin Yüksek Mahkeme'nin kararını uygulamadığını ifade etti.

Avukat Reisiyan, "İsfahan Devrim Mahkemesi'nin 1'inci Şubesi, benzeri görülmemiş bir adım atarak, Tumac Salihi hakkında Yüksek Mahkeme'nin hükmünü uygulamadı ve alt mahkemenin bağımsızlığını vurgulayarak Tumac Salihi'ye 'yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak' ve dünyayı yozlaştırma suçlamalarıyla en ağır ceza olan idam cezasını verdi" şeklinde konuştu.

İran yargı yetkilileri, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Rap şarkıcısı Salihi, başörtüsünü tam örtmediği gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınan ve darp edilen Mahsa Jina Emini'nin hayatını kaybetmesi sonrasında Eylül 2022'de başlayan ve yaklaşık dört ay süren gösteriler sırasında protestolara katılmış ve eylemleri destekleyen açıklamalar yapmıştı.

İranlı yetkililer, Salihi'nin daha sonra ülkeden kaçmaya çalışırken gözaltına alındığını duyurmuş, ülke medyasında İranlı şarkıcının gözleri bağlı bir şekilde özür dilediği bir görüntü yayınlanmıştı. Ailesi ve muhalifler ise Salihi'nin hapishanede işkence gördüğünü ve itirafa zorlandığını iddia etmişti.

"Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" suçundan idam cezası istemiyle yargılanan Salihi hakkında gösteriler sırasında şiddeti ve silahlı kuvvetlerle çatışmayı teşvik ettiği iddiasıyla önce idam kararı verilmişti. Daha sonra ise cezası yetkililerle "etkin işbirliği" yapması dolayısıyla hapse çevrildiği açıklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.