Dış ticaret açığı gıda ve içecek ihracatıyla kapatılıyor

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın ilk iki ayındaki ihracat rakamları yüz güldürdü. Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGFD) tarafından yapılan açıklamada en fazla ihracatın şekerli mamüller grubunda olduğu belirtildi.

Dış ticaret açığı gıda ve içecek ihracatıyla kapatılıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF) verilerine göre yılın ilk iki ayında yapılan ihracat yüzleri güldürdü. Buğdaydan mandalinaya, unundan fındık içine kadar Türk ürünleri dünya pazarlarında yıldızını parlatmaya devam ediyor. TGDF'nin açıkladığı verilere göre, dış ticaret dengesi pozitif yönde seyrediyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre, bu yılın ilk 2 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü geçen yıl aynı döneme göre yüzde 16,49 artışla 4,75 milyar dolar ihracat ve yüzde 15,99 düşüşle 3,15 milyar dolar ithalat yaptı. Ocak-şubat döneminde dış ticaret dengesi 1,6 milyar dolar fazla verdi.

TGDF'NİN VERİLERİNE GÖRE GIDA VE İÇEÇEKTE DIŞ TİCARET DENGESİ OLUMLU SEYREDİYOR

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Şubat ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı. TGDF'nin verilerine göre, Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın ilk iki ayında 4,75 milyar dolarlık ihracat ve 3,15 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Ocak-Şubat döneminde dış ticaret dengesi, 1,6 milyar dolarlık bir fazla verdi. Şubat ayında, buğday ithalatı yüzde 37, ham ayçiçeği yağı ithalatı yüzde 41,3 ve soya fasulyesi ithalatı ise yüzde 11,3 geriledi.

EN FAZLA İHRACAT VE İTHALAT YAPAN SEKTÖRLER

Bu yılın ilk 2 aylık dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde; en fazla ihracatın 545 milyon dolar ile şeker ve şekerli mamuller sektöründe yapıldığı görüldü. Bu sektörü sırasıyla yaş meyve sektörü (470 milyon dolar), sert kabuklu meyveler sektörü (442 milyon dolar), balıkçılık ve su ürünleri sektörü (315 milyon dolar) ve bitkisel yağ sektörü (266 milyon dolar) takip etti.

Şeker ve şekerli mamuller sektörünün toplam ihracat içindeki payı yüzde 13,39, Yaş Meyve sektörünün yüzde 11,55, Sert Kabuklu Meyveler sektörünün yüzde 10,87, Balıkçılık ve Su Ürünleri sektörünün yüzde 7,74 ve Bitkisel Yağ sektörünün yüzde 6,53 oldu.

Yine aynı dönemde en fazla ithalat 856 milyon dolar ile hayvan yemi sektöründe yapıldı. Bu sektörün ardından en fazla ithalat yapan sektörler; bitkisel yağ (524 milyon dolar), un (442 milyon dolar), kakao ve çikolata (180 milyon dolar) ve canlı hayvan ticareti (134 milyon dolar) sektörleri olarak sıralandı.

Hayvan yemi sektörünün toplam ithalat içindeki payı yüzde 33,6, bitkisel yağ sektörünün yüzde 20,58, un sektörünün yüzde 17,38, kakao ve çikolata sektörünün yüzde 7,09 ve canlı hayvan ticareti sektörünün 5,27 oldu.

Ülke bazında incelendiğinde, en fazla ihracat yapılan ülke Irak olurken, en fazla ithalat yapılan ülke ise Rusya oldu. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ürünler arasında un, fındık içi ve mandalina yer alırken, en fazla ithal ettiği ürünler arasında buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı bulunuyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.