Evde bakım parası ne kadar! 65 yaş maaşı, engelli aylığında rakamlar ne? Zamlı maaşlar bu haberde…

Sosyal destek fiyatları merak ediliyor, Türkiye’de birçok insan evde bakım parası, 65 yaş maaşı gibi sosyal desteklerden faydalanıyor. O desteklerde son durum ne merak ediliyor.

Evde bakım parası ne kadar! 65 yaş maaşı, engelli aylığında rakamlar ne? Zamlı maaşlar bu haberde…
Yayınlanma:

Türkiye'de birçok insanın yararlandığı sosyal desteklerdeki son durum ve zam oranları onbinlerce insan tarafından merak ediliyor. Vatandaşlar yeni zamlı evde bakım parası, yaşlılık maaşı, 65 yaş maaşı, engelli aylığında rakamları merakla araştırıyor. Önce asgari ücretin, ardından da memur ve emekli maaş zammının belli olmasının ardından, sosyal destek ödemelerinde de artış oranına dair merak yaşanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin Temmuz ayı itibarıyla 11 bin 402 liraya yükseltileceğini açıklamıştı, böylece asgari ücrete yüzde 34 oranında ara zam gelmiş oldu.

Haziran 2023'e ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşları için dört gözle beklenen zam oranı da kesinleşti. Aktarılan detaylara göre, zam oranı yüzde 17,55 şeklinde açıklanmıştı. Ancak emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam uygulanmış ve en düşük memur maaşı da 22 bin lira seviyesine çıkartılmıştı.

İŞTE GÜNCEL SOSYAL DESTEK ÜCRETLERİ

65 yaş aylığı, yaşlılık maaşı olarak da biliniyor. Söz konusu maaş, üç ayda bir olmak üzere 1.997 lira olara ödeniyordu.

Temmuz zammı sonrasında 65 yaş aylığı, 2 bin 348 TL oldu.

Evde bakım yardımı da Temmuz ayında zamlanan kalemlerden oldu. Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için ödenen evde bakım yardımı, yılın ilk altı ayında 4 bin 336 TL şeklinde ödeniyordu.

Evde bakım yardımı, Temmuz zammının ardından 5 bin 97 lira oldu.

Söz konusu yardımdan faydalanmak isteyenlerin, hane içindeki kişi başı gelirinin 7 bin 601,55 TL'yi geçmemesi gerekiyor.

Engelli maaşına da Temmuz ayında zam geldi. Yüzde 40-69 arası engelli vatandaşlara ödenen maaş, 1.597 liradan 1.874 liraya ulaştı.

Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlar için verilen maaş da ara zamla, 2 bin 392 lirada 2 bin 811 liraya çıktı.

18 yaş altı engelli yakınları olan vatandaşlar için ödenen engelli yakını maaşı da temmuz zammıyla 1.594 liradan 1.874 liraya yükseldi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.