Faizler yükselirken, ticari kredi limitleri geriledi

Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikaları çerçevesinde bankacılık sektöründe ticari kredi faizlerinde artış gözlenirken, bazı bankalar ticari kredi limitlerini 100,000 liraya kadar azalttı.

Faizler yükselirken, ticari kredi limitleri geriledi
Yayınlanma:

Yerel seçimler öncesinde döviz talebindeki artışın da etkisiyle dolar/TL kuru 32'nin üzerine çıkarken, Merkez Bankası geçen hafta kredi büyümesini frenleyecek sıkılaştırma adımları attı.

Bankalar ayrıca kredi büyümesini kontrol altına almak için birey ve kurumlara verilen nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü. Bugün ise Merkez Bankası, bankacılık sistemine yönelik TL likiditesini sıkılaştıracak ve mevduat faizlerini yukarı çekecek yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı.

Reuters'a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, "Ticari ve tarımsal kredilerde limitler düşürüldü. Örneğin, ticari kredi limiti 100,000 TL'ye kadar indirildi" dedi.

Üç farklı bankacılık kaynağı ise ticari kredi faizlerinin piyasada yüzde 60 seviyelerine yükseldiğini ve artışın devam edebileceğini belirtti.

Geçen yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimlerden önce yüzde 15'in altında olan TL ticari kredilerin ortalama faizi, Mart ayının ilk haftasında yüzde 54'ün üzerindeydi, TCMB verilerine göre.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, bazı bankaların kredi kullandırmayı tamamen durdurduğunu dile getirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.