1 Nisan’da neler oldu? 1 Nisan’da yaşananlar | Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler

1 Nisan 2024 tarihinde yurtta ve dünyada yaşanan gelişmeleri anadolugazete.com.tr olarak sizler için derledik.

1 Nisan’da neler oldu? 1 Nisan’da yaşananlar | Yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 32 bin 845'e, yaralananların ise 75 bin 392'ye yükseldiğini duyurdu.

Türkiye’den gelişmeler

Seçimde hayal kırıklığı yaşayan AK Parti’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplanacak. Toplantıda, yerel seçim sonuçları detaylı bir şekilde değerlendirilecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonrası yaptığı açıklamada “Aziz milletimizin sandık vasıtasıyla verdiği mesaj mühimdir. MHP bu demokratik mesajı almış, seçim sonuçlarının değerlendirmesini yapmak üzere kolları sıvamıştır" dedi. Bahçeli ayrıca ülkeyi yöneten iktidarın değişmediğini belirtti.

31 Mart yerel seçimlerinde, belediye başkanlığı için kolları sıvayan 26 milletvekilinden 4'ü seçimi kazandı. Seçimi kazanan 4 milletvekili de CHP'nin adayları olurken CHP’nin Milletvekili sayısı böylece 125’e düştü.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisini seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı.

Denizli'nin Tavas ilçesinde seçim sonuçlarının kutlanması sırasında olayda, CHP binasının balkonu çöktü. Yaşanan olay sonrası 1 kişi hayatını kaybetti 17 kişi yaralandı. Yaralılardan 13’ü taburcu edildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde 5 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Emeklilerin bayram ikramiye ödemeleri bugünden itibaren başlıyor.

Denizli'nin Buldan ilçesinde sandığın belirleyemediği adayı kura yöntemi belirledi. Buldan ilçesine bağlı Bostanyeri Mahallesi'nde muhtarlık için mevcut Muhtar Muhammet Mehmet Yeşildağ ile Murat Sert yarıştı. Toplam 38 seçmenin oy kullandığı sandıkta iki adaya da 19'ü oy çıktı. Seçimi kurayla Murat Sert kazandı.

Seçimin ardından altının gram fiyatı yüzde 1 artışla 2 bin 355 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 4.250 liradan, Cumhuriyet altını ise 16 bin 580 liradan alıcı buluyor.

Kahramanmaraş'ın depreminin merkez üssü Elbistan ilçesinde, CHP'nin Belediye Başkan Adayı Erkan Gürbüz, yüzde 37 oy oranıyla seçimi kazanarak AK Parti'nin adayı Murat Mercan'ı geride bıraktı. Bu sonuçla birlikte, CHP 51 yıl aradan sonra Elbistan Belediye Başkanlığına yeniden döndü.

AK Parti'nin 2019'da yüzde 67 ile kazandığı Ardahan Çıldır'da 2024 seçimleri sonrası oylar üçüncü kez sayılacak. İlk sayımda 2 oyla önde olan CHP adayı ikinci sayımda da 1 oyla öndeydi.

31 Mart seçimlerinde çok sayıda genç ve kadın adayın katılımıyla dikkat çekmişti. O adaylardan biri olan 22 yaşındaki Zeynep Çelik seçimi kazandı.

Kırklareli'de yapılan yerel seçimlerde Merkez Belediye Başkanlığı için kesin olmayan sonuçlar açıklandı ve MHP'nin Cumhur İttifakı Adayı Derya Bulut'un seçimi kazandığı belirtildi. CHP’li Kesimoğlu ise mühürsüz oylar ve geçersiz oyların fazlalığı sebebiyle tüm sandıklara itiraz edeceklerini söyledi.

Başkent Ankara’da gelişmeler

31 Mart Yerel seçimleri sonrası Büyükşehir Belediyelerinde de parti üyelerinin sayısı netleşti. Mansur Yavaş’ın ilk dönemi olan 2019-2024 yılları arasında ABB meclisinde AK Parti’nin 88, MHP’nin 19 toplamda da Cumhur İttifakının 107 üyesi vardı. O dönem 147 üyesi olan ABB’de CHP'nin 27, İYİ Parti'nin 11 sandalyesi vardı. 2 üye de bağımsız olarak mecliste yer almıştı. 2024’te ise tablo tersine döndü. ABB’de CHP 89, Cumhur İttifakı 60 üyeye sahip olacak.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Çankaya Belediye Başkanı olarak seçilen Hüseyin Can Güner, sosyal medya hesabından teşekkür mesajı yayınladı. Güner, Çankaya’dan ABB’ye gönderilen 10 meclis üyesinin tamamının CHP’den geldiğini söyledi. Güner, Çankaya’daki 40 üyenin 37’sinin de CHP üyesi olduğunu vurguladı.

Ankara Maltepe'de yer alan bir bina yıkılırken göçük meydana geldi. Göçük altında kaldığı belirlenen 18 yaşındaki inşaat işçisi Rasim Yılmaz, hayatını kaybetti.

Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından geçen ay yapılan çalışmalarda, çeşitli suçlardan aranan toplam bin 714 kişi yakalandı.

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan: “Birlik ve beraberliğin önümüzdeki 5 yıla damga vuracağı bir döneme giriyoruz”

Keçiören’de seçimi kaybeden Cumhur İttifakı Adayı Zafer Çoktan, seçim sonuçlarını resmi sosyal medya hesabından değerlendirdi ve “Milli iradenin bu şekilde tecelli etmesine sebep olan eksikliklerimizi gidermek ve millet iradesiyle oluşan yeni süreci takip etmek bizim için önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Spor dünyasından gelişmeler

Fenerbahçe'nin olağanüstü genel kurul toplantısı öncesinde Başkan Ali Koç'un, Samandıra'da futbolcularla buluşması gündeme bomba gibi düştü. Ali Koç ve yönetim kurulu üyeleri, Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde sarı lacivertli futbolcularla bir araya gelerek önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Fenerbahçe’de genel kurulda alınacak kararla ilgili yapılan toplantıdan sonra çıkacak karar merak ediliyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.