ASO’da tanıtım toplantısı... Azerbaycan yatırımcıları bekliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen “Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Tanıtım Toplantısı” ASO’da gerçekleştirildi.

ASO’da tanıtım toplantısı... Azerbaycan yatırımcıları bekliyor
Yayınlanma:

Toplantıda Ankaralı firmalara, Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesinde öne çıkan sektörler, devlet teşvikleri ve potansiyel yatırım fırsatları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Toplantıya ASO Başkanı Seyit Ardıç, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Rashad Mammadov, Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Valeh Alasgarov, Azerbaycanlı iş insanları ve çok sayıda ASO Üyesi sanayici katıldı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç yaptığı konuşmada 2013’ten bu yana Azerbaycan’ın Türkiye’ye ihracatının 5 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, “Bu yılın ilk dört ayında şimdiden 380 milyon dolara ulaştı. Azerbaycan’ın ülkemize ihracatının artış hızı son beş yılda yüzde 20’yi geçti. Bu büyük bir başarıdır” dedi.

17 MİLYAR DOLARLIK PROJELER

Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatının 2013-2022 döneminde 21,6 milyar dolar olduğunu ifade eden Ardıç, “İhracat artış hızı son beş yılda yüzde 10’u geçti. Bu yılın ilk dört ayında yüksek bir performansla Azerbaycan’a 847,5 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştık. Şu anda Azerbaycan’da 5 bine yakın Türk şirketi kayıtlı. Türkiye’de ise 2500’den fazla Azerbaycan şirketi faaliyet gösteriyor. Türk şirketleri, Azerbaycan’da hayata geçirilen 17 milyar dolar değerindeki 450’ye yakın projeye katıldı” diye konuştu.

2021 Mart ayında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’nın ikili ticarete yansımasını olumlu olarak niteleyen Ardıç, “Gerek ülkelerimizin karma ekonomik komisyon toplantılarında sunulan eylem planları, gerek firmaların ikili anlaşmaları, hızla artan ekonomik ve ticari gelişmelere katkı sundu. Kardeş ülkelerimizin güçlerini birleştirerek hayata geçirdiğimiz yatırımlar, bölgesel refah ve barışın en önemli anahtarıdır. Bizler ülkemizde ve Azerbaycan’da kalkınmanın hızlanmasını arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİM VE İHRACAT ÇEŞİTLENMELİ

Güncel veriler ışığında, petrol ve doğal gazın Azerbaycan ihracatının yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğu bilgisini veren ASO Başkanı Ardıç, üretimi ve ihracatı çeşitlendirmenin gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Petrol dışı alanlarda yapılan yatırımların Azerbaycan’a önemli kazanımlar sağlayacağını savunan Ardıç, Türk şirketlerinin tarım alanında yatırımları olduğunu dile getirdi.

Ardıç, imalat sanayiini geliştirmenin kalkınmanın anahtarı olduğunu aktararak, Ankara sanayicileri ile Azerbaycan’ın iş birliği için geniş bir alanın bulunduğuna dikkati çekti.

Dünyada iş yapış biçimlerinin değiştiğini ve ortada büyük bir rekabet olduğunu belirten Ardıç, çetin olduğunu söylediği söz konusu rekabette, birbirini tamamlayan yetkinliklere sahip iki ülke olarak Türkiye ve Azerbaycan’ın karşılıklı fayda sağlayabileceğini ifade etti.

Ardıç, Türkiye ve Azerbaycan’ın kuracağı ortaklığın oluşturacağı sinerjinin Azerbaycan’ın yatırım iklimine katkı sunacağının altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu itibarla, Alat Serbest Ekonomik Bölgesi gibi, firmalarımızın ülkenizde iş yapmasını kolaylaştıracak gelişmeleri memnuniyetle karşılıyorum. İşbirliklerimiz bakımından yeni gelişmeleri takip etmeye ve duyurmaya devam edeceğiz. İş birliği fırsatları için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.”

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Rashad Mammadov ise söz konusu serbest bölgede Azerbaycan Devleti’nin hiçbir kanununun ve memurun çalışmadığını belirterek, “Bu bölgenin başkanı var. Bütün problemleri o çözüyor. Devletin bütün imkanları oranın başkanında. Bu özel bir yaklaşımdır” dedi.

YENİ TEKNOLOJİLER GELECEK

Alat Serbest Ekonomik Bölgesi’nin kendine özgü bir kanunu olduğunu belirten Büyükelçi Mammadov, “Azerbaycan Gümrük Kanunun bu grubun içinde çalışmıyor. Bu yatırımcılar için iyi bir fırsat. Avrupalı ve Çinli şirketlerin bölgede ciddi yatırımları bulunmaktadır. Burada oluşturulacak fabrikalar, Azerbaycan’a yeni teknoloji getirecek. Azerbaycanlılar orada istihdam edilecek. Ham maddeleri Azerbaycan’dan alıp kullanacaklar hem de Azerbaycan ekonomisine katkı sağlayacak. Ürünlerin yüzde 25’i Azerbaycan’ın iç pazarında satılacak, bu da paranın yurt dışına gitmemesini sağlayacak” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi Başkanı Valeh Alesgerov bölgenin tanıtımına ilişkin sunum yaptı. Bakü'de, Hazar Denizi kıyısında yer alan Alat yerleşim bölgesinde ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi'nin toplamda 858 hektar alana kurulduğunu bildiren Alesgerov, Alat Serbest Ekonomi Bölgesi'ne ileri teknoloji içeren sanayi yatırımlarını çekmek istediklerine dikkat çekti. Alesgerov, bölgeye yatırım yapmak isteyenlerle tek tek görüşerek karar verileceğini kaydetti. Alesgerov, sunumunun ardından, katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.