Bayram alışverişinde kuruyemiş fiyatları cep yakıyor: Zam şampiyonu çikolata oldu!

Bayram öncesi sokaklar hareketlenirken esnaf tezgahında kırgınlık devam ediyor. Şeker ve çikolata gibi geleneksel bayram ürünlerindeki fiyat artışları ise tüketicileri alternatif ürünlere yönlendiriyor.

Bayram alışverişinde kuruyemiş fiyatları cep yakıyor: Zam şampiyonu çikolata oldu!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Şeker çeşitleri ve kuruyemişlerin fiyatları geçen yıla göre iki katına çıktı. Özellikle dökme çikolata ve çeşitli çikolata ürünlerindeki üç katlık fiyat artışı dikkat çekiyor.

Geçen yıl 50-60 lira arasında olan şeker fiyatları bu sene 110-200 lira arasında seyrediyor. Aynı şekilde dökme çikolata geçen sene 100-150 lira civarında iken bu yıl 225-300 lira civarında alıcı buluyor.

ZAM ŞAMPİYONU

Zam şampiyonu ise Antep fıstıklı lokum olarak öne çıkıyor. Geçen sene 120 lira civarında olan Antep fıstıklı lokumun fiyatı bu sene 350 liraya kadar çıkmış durumda.

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytaç Sevimli, yaşanan fiyat artışına müşterilerin tepki gösterdiğini belirterek, “Zamlanan şeker ve çikolata almak isteyen vatandaşlar ancak bir ya da yarım kilo alabiliyor. Üretici firmalara fiyat artışının nedeni olarak ise ham madde fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmalar olduğunu söylüyorlar." dedi.

Geçen yıla göre üç kat zamlanan çikolata fiyatları hakkında konuşan Sevimli, “Çikolatayı eve gelen misafirlere kolonya eşliğinde ikram ediyorduk. Bu sene vatandaşlar çikolata yerine şeker sunuyor. Afrika’da yaşanan kakao krizi ve iklim değişikliği nedeniyle çikolata ürünlerine ileriki dönemde de zam bekliyoruz. Önümüzdeki seneler çikolatayı bulmakta bile zorluk çekebiliriz.” şeklinde konuştu.

SAHTE ÇİKOLATAYA DİKKAT!

Sevimli, artan fiyatlardan dolayı çikolata tercihinde merdiven altı ürünlere ve bilinmedik markalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kokolin diye bir madde var. Bu maddeden uzak dursunlar. Aldıkları çikolatada kakao oranına muhakkak baksınlar. Kakao oranı yüksek olan ürünü tercih etsinler. Belli başlı, tanıdık bilindik çikolata alsınlar. Mahallesinde bulunan kuruyemişçi esnaftan alsınlar. Merdiven altı, sokak tezgahlarında açık bir şekilde satılan şeker ve çikolatadan uzak dursunlar.” diye konuştu.

ZAMLANAN KURUYEMİŞ FİYATLARI

- Badem: 425-450 TL

- Antep fıstığı: 590-650 TL

- Fındık: 490-600 TL

- Fıstık: 185-200 TL

- Leblebi: 155-175 TL

- Kabak çekirdeği: 345-350 TL

- Ayçekirdeği: 115-120 TL

- Yerli iç ceviz: 390-450 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.