Çocuk gelişiminde oyun terapisine uzmanlar ne diyor? Oyun terapisindeki temel kıstas ne?

Ankara’daki International Focus Preschoolda Psikolojik Danışmanlık yapan Saniye Akburu, çocukların gelişiminde oyun terapisinin önemine dikkati çekti. Akburu, çocukların kendilerini ifade etmelerinin en doğal yolunun oyun olduğunu vurguladı.

Çocuk gelişiminde oyun terapisine uzmanlar ne diyor? Oyun terapisindeki temel kıstas ne?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER GAMZE ERDOĞAN

Psikolojik Danışman Saniye Akburu, oyun terapisinin önemine vurgu yaparak, “Oyun terapisi, çocukların yaşadığı duygusal sorunları oyun yoluyla dışa vurarak çözmelerine yardımcı oluyor.” dedi.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Psikolojik Danışman Saniye Akburu, anadolugazete.com.tr'nin sorularını yanıtlayarak oyun terapisi konusunda merak edilenleri anlattı.

"Oyun terapisi, 2-12 yaş arası çocukları kapsayan bir yaklaşım olarak biliniyor. Yetişkinler yaşadıkları sorunları konuşarak ifade ederken, çocukların dil ve bilişsel gelişimleri henüz tam gelişmediği için yaşadıkları rahatsız edici duygu ve düşünceleri oyun yoluyla aktarıyorlar. Oyun terapisindeki temel kıstas, çocuğun yaşadığı temel sorunu oyun kanalıyla terapiste aktarması" olarak tanımlanıyor.

terp.jpg

Ankara’daki International Focus Preschoolda Psikolojik Danışmanlık yapan Saniye Akburu, oyun terapisi yaklaşımını şu cümlelerle anlattı:

OYUN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIYOR?

Akburu, 'Deneyimsel Oyun Terapisi'nin, çocukların dil ve bilişsel becerilerinin henüz tam gelişmediği için rahatsız edici duygu ve düşüncelerini etraflıca aktaramayacağını ve bu nedenle çocukların eylem ile bu duyguları açığa çıkaracağını kabul eden bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Akburu, oyun terapisinin çalışma alanlarını da şu şekilde sıraladı: Kaygılar, korkular, çocukluk çağı depresyonu, bağlanma problemleri, ayrılık kaygısı, travma sonrası stres bozukluğu, ebeveynlerin boşanması ve sonrasında uyum süreci, ailede yakın bir kayıp durumu, okula uyum sorunları, karşıt gelme bozukluğu, kardeş doğumu/kardeş kıskançlığı, sosyal içe kapanma, özgüven eksikliği, sosyal beceri gelişimi gibi alanlarda sorun yaşayan çocuklar ile çalışılıyor diyebiliriz.”

OYUN TERAPİSİNDE SEANS İÇERİĞİ NASIL İLERLEMEKTEDİR?

“Çocukların en önemli iyileşme aracı kendileridir. Oyun terapisinde çocuklar, zorlandıkları durumları oyuna nasıl dökerek iyileşeceklerini bilinçdışı düzeyde bilirler. Uygun metotlarla sürdürülen oyun terapisi seanslarında çocuklar zamanla acılarını oyunlarına dökerler ve bu oyunlar, çocukların bilinçdışından gelen güçleri sayesinde kendi acılarını iyileştirecek biçimde sürdürülür.

Kısacası terapist tarafından ilgiyle takip edildiğini, kabul edildiğini ve desteklendiğini fark eden çocuk, bilinçdışı bir biçimde ona acı yaşatan durumları oyununda defalarca oynamaya başlar. Bu oyunda çocuk, öncelikle terapisti kendi rolüne sokarak aslında yaşadığı zorlanmayı terapistine aktarır ve bunun sonucunda terapisti, kendi yaşadığı deneyimlere şahit kılar. Bu sayede terapist, çocuğun yaşadıklarını oyun içinde deneyimleyerek çocukla derin ve anlamlı bir empati düzeyi yakalar.”

gmgj.jpg

OYUN TERAPSİNDE ANNE VE BABALAR SÜRECİN NERESİNDE YER ALIYOR?

“Oyun terapisini yürüten terapist, çocuklarla gerçekleştirilen seanslardan ayrı olarak ebeveynlerle de çalışıyor. Ebeveynlerle çalışılan seanslarda öncelikle çocuğun yaşamı ve zorlandığı durumlar hakkında detaylı bilgi alınır. Ardından oyun terapisinin çalışma biçimi ve hangi yaklaşım ile ilerlendiği hakkında ebeveynlere bilgilendirme yapılıyor.

Oyun seansları başladıktan sonra çocukla yapılan seansların içerikleri ve bu içeriklerin Terapist gözünden metaforik anlamları, her seans sonrasında ebeveynlere kısaca iletilir. Ayrıca ebeveynler, çocuğun dünyasını anlayabilme ve şefkatli biçimde çocuğa sınır koyabilme gibi ebeveynlik becerilerine dair konularda terapist tarafından eğitiliyor. Ancak istek ve ihtiyaca yönelik olarak farklı konularda da ebeveyn danışmanlığı terapist tarafından ebeveynlere verilmektedir. Bu durumda oyun terapisi ile çocuğun mevcut zorlanmaları çalışılırken ebeveynlerin bu sürece nasıl destek olabilecekleri onlara aktarılmış oluyor. Aynı zamanda ebeveynlik becerileri üzerine verilen eğitimlerle hem gelecekteki olası sorunları engelleme hem de oluşan sorunlara nasıl yaklaşılabilecekleri üzerine çalışılmış oluyor.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.