Hamas'ın ateşkes kararına dünyadan tepkiler: ABD ve İsrail Gazze'de ateşkese ne cevap verdi?

Hamas'ın Gazze'de ateşkes kararını kabul etmesi dünyada geniş yer buldu. Hamas'ın kararına Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İsrail'den yanıt geldi.

Hamas'ın ateşkes kararına dünyadan tepkiler: ABD ve İsrail Gazze'de ateşkese ne cevap verdi?
Yayınlanma:

Gazze'de Hamas'ın aldığı karar büyük bir sevinçle karşılanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısı sonrası "Telkinlerimiz sonrasında Hamas, ateşkes kararı aldı" diye konuştu. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada da ateşkes kararının önemli olduğunu aktaran Erdoğan, İsrail'e de ateşkes konusunda baskı yapılması konusunda Batı dünyasına seslenmişti. Hamas'ın açıklamasının ardından ABD'den de yanıt geldi.

ABD'DEN 6 HAFTALIK ATEŞKES TEKLİFİ

Beyaz Saray, Gazze'deki durumu stabilize etmek için önemli bir adım atarak, insani yardımların artması ve taraflar arasında 6 haftalık bir ateşkes çağrısında bulundu. Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin bu çağrısını açıklayarak, rehinelerin serbest bırakılması için 6 haftalık bir sürecin önemine vurgu yaptı. Hamas'ın ateşkes kararına ilişkin konuşan Kirby, ABD'nin insani yardımların artırılması konusundaki kararlılığını vurguladı ve sürecin riske atılmaması gerektiğini belirtti.

Kirby ayrıca, ortaklarla sürekli iletişim halinde olduklarını ve en iyi sonuca ulaşmak için çaba gösterdiklerini ifade etti. CIA Direktörü Burns'un da ortaklarla görüşmeler yaptığını belirten Kirby, sürecin gelişmelerini dikkatle takip ettiklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, rehine anlaşmasının İsrail ve Filistin halklarının çıkarına olduğuna inandıklarını belirtti. Acil bir ateşkesin sağlanması ve insani yardımların daha fazla ulaştırılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Miller, "Ateşkes kesinlikle başarılabilir. Masanın üzerinde bir anlaşma var." şeklinde konuştu.

İSRAİL SALDIRILARA DEVAM DEDİ

İsrail’in de Hamas’ın kararının ardından ateşkes şartlarını değerlendireceği haberi gelmişti ancak İsrail Savaş Kabinesi Refah’ta saldırılara devam kararı aldı. Netanyahu Refah'a gerçekleştirilen hava saldırısını oybirliği ile aldıklarını da belirtmişti.

İSRAİL'DE NETANYAHU'YA BÜYÜK ÖFKE

İsrail'in Gazze'yi havadan ve karadan vurmaya devam etmesi sonrası İsrail'de İsrail hükümetine ve Netanyahu'ya büyük tepki var. Tel Aviv'de eylemde olan çok sayıda İsrailli rehin ailesi ve destekçileri esir takası yapılmasını ve Netanyahu'nun istifasını talep ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.