İran saldırısı, İsrail'e yaradı! "ABD ile bağlar kuvvetlendi"

İsrail gazetesi The Times of Israel, İran'ın dün gece gerçekleştirdiği hava saldırısının, Tel Aviv ile Washington arasında haftalardır devam eden gerilimi artırdığına dikkat çekti. Gazze'deki saldırılarla ortaya çıkan gerilimin, İran'ın saldırısıyla yerini iki ülke arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesine bıraktığı belirtildi.

İran saldırısı, İsrail'e yaradı! "ABD ile bağlar kuvvetlendi"
Yayınlanma:

Eski bir İsrail istihbarat yetkilisi olan Avi Melamed, The Times of Israel'e yaptığı açıklamada, Gazze saldırılarıyla yaşanan sürtüşmenin İran saldırılarıyla yer değiştirdiğini ve bu durumun İsrail ile ABD arasındaki koordinasyonu artırdığını ifade etti.

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının önceden bölgede gerilime neden olduğunu hatırlatan Melamed, İran'ın saldırısının ise İsrail'in izole edilmişlik durumundan kurtulmasına neden olduğunu vurguladı. İsrail'in tekrar diplomatik destek arayışına girdiği belirtilen haberde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanacağı bilgisine yer verildi.

Ancak, İsrail'in olası bir misilleme durumunda Washington ile Tel Aviv arasındaki gerilimin yükselme ihtimaline de değinildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran'a karşı olası bir askeri müdahaleyi desteklemeyeceği yönündeki iddialar da haberde yer aldı.

Biden ile Netanyahu arasındaki geçmiş görüşmelerde yaşanan gerilime ve Biden'ın İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştirdiği aktarılan haberde, dün gece gerçekleşen telefon görüşmesinde ise Biden'ın İran'ı diplomatik yollarla durdurma konusunda hazır olduğunun vurgulandığı belirtildi.

Haberde ayrıca, ABD'deki Demokratlar arasında İsrail'e yönelik tepkilerin arttığına ve yardımların sınırlandırılması çağrılarının yapıldığına da dikkat çekildi. Ancak, dün geceki saldırıya karşı İsrail'e destek veren açıklamaların geldiği aktarıldı. Maryland Senatörü Chris Van Hollen gibi bazı siyasetçilerin, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini ve bölgedeki geniş çatışmayı önlemeye yönelik çabaları desteklediklerini ifade ettikleri belirtildi.

Son olarak, Temsilciler Meclisi'nde 56 Demokrat ismin, ABD öncülüğünde bir soruşturma başlatılmasını ve silah transferlerinin durdurulmasını öneren bir mektubu imzaladığı da haberde yer aldı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.