Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Klima kültürü Ankara'da da gerekli

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, 2024 yılı içerisinde Türkiye genelinde mevsim normalleri üzerinde sıcaklıkların görülmesinin, birçok yerde ise yeni sıcaklık rekorlarının kırılmasının 'sürpriz' olmayacağını söyledi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Klima kültürü Ankara'da da gerekli
Yayınlanma:

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, yaşanan soğuk hava ve kar yağışının bahar aylarını etkisi altına almayacağını, MGM nisan ayı mevsimsel tahmini ve Dünya Meteoroloji Teşkilatının açıklamalarına göre ise mart ve nisan aylarının mevsim normalleri üzerinde bir sıcaklık ile geçeceğini dile getirdi.

"ANKARA'DA KLİMA KÜLTÜRÜ ARTIK GEREKLİ"

Geçen yıllarda olduğu gibi bu kış mevsiminde de ülkenin birçok bölgesinde kar yağışının gerçekleştiğini söyleyen Çukurçayır, "Ülkemizde özellikle Ankara ve İstanbul özelinde kar yağışı takip edildiği için sanki bu yıl ülkemize hiç kar yağmamış gibi bir algı oluştu. Yaşanan kısa süreli sıcaklık düşüşlerinin, bahar aylarının toplam değerlendirmesi üzerinde fazla bir etkisi olmayacak." dedi.

Ankara'nın karasal ikliminden ötürü yine sıcak bir yaz mevsimine hazır olması gerektiğini dile getiren Çukurçayır, "Daha önce ülkemizin güney bölgelerinde yaygın olan klima kültürünün artık Ankara’da da gerekli olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"TÜM ÜLKELERDE MEVSİM TANIMLAMALARI DEĞİŞİM GÖSTERİYOR"

Türkiye’de ‘4 mevsim’ döneminin değişim gösterdiğine vurgu yapan Çukurçayır, "Tüm ülkelerde mevsim tanımlamaları maalesef değişim gösteriyor. 2023 yılı bugüne kadarki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Aynı şekilde dünyanın en sıcak 20 yılı son 20 yıl olurken, en sıcak 10 yılı da son 10 yıl oldu. Bu durum halen içinde olduğumuz 2024 yılının da en azından yılın ilk yarısına bakarak en sıcak yıllar arasında yer alacağını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Çukurçayır, dünyanın eski mevsim tanımlamalarından her geçen yıl daha da uzaklaştığını, özellikle Türkiye'nin içerisinde bulunduğu iklim kuşaklarında bahar gibi kışlar, yaz mevsimi gibi baharlar ve çok daha sıcak yaz mevsimleri ile yaşanılacağını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.