Seçim öncesi en düşük emekli maaşı 14-17 bin liraya çıkabilir!

SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammını memur emeklisinin oranına eşitlenmesi için bir çalışma yürütülse de en düşük emekli maaşı alanlar durumdan şikayetçi. Yapılan düzenlemeler sonrasında en düşük maaş alan emeklilerin bir kısmı, zam oranının yüzde 33'te kalmasına tepki gösteriyor.

Seçim öncesi en düşük emekli maaşı 14-17 bin liraya çıkabilir!
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla memur emeklisi ile işçi emeklisi arasındaki yaklaşık 12 puanlık fark, yüzde 42,6'ya çıkartıldı. Ancak, en düşük maaş alan emekliler arasındaki eşitsizlik devam ediyor.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç'in Ankara kulislerinden edindiği bilgilere göre, düşük maaş alan emeklilere yönelik iyileştirmenin sınırlı bırakılmayacağı, seçim öncesinde en düşük emekli maaşının 14-17 bin lira arasına çıkarılacağı iddia ediliyor.

Çetingüleç'in yazısında Türkiye Emekliler Derneği uzmanı Namık Tan'ın görüşlerine de yer verildi. Tan, "Emekliler hiçbir dönem bu kadar yokluk çekmemişti" ifadeleriyle seyyanen bir zammın yapılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Ayrıca, 2000 sonrasında emekli olanların maaşlarında bin ile bin 500 lira arasında bir artış olabileceğini ifade ediyor.

Ancak, intibak düzenlemesinin Mart ayına yetiştirilmesinin zor olduğunu dile getiren Tan, bu nedenle seçim öncesinde seyyanen bir zammın daha olası olduğunu vurguluyor. Özellikle 2000 yılı sonrasında yapılan maaş düzenlemelerinin karmaşık hale getirilmesi nedeniyle intibak düzenlemesinin zaman alacağını belirtiyor.

Ekonomi yazarı Dr. Şeref Oğuz da seçim öncesinde en düşük emekli maaşını alan yaklaşık 6 milyon emekliye zam yapılmasını beklediğini açıklamıştı. Oğuz, "Bu emeklilerimizin maaşlarının, TÜRK-İŞ'in 2023 Aralık ayında açıkladığı açlık sınırı olan 14 bin 431 TL'ye yükseltileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak, Oğuz'un belirttiği gibi, farklı maaş alan emeklilere yönelik kademeli bir artışın da gündeme gelebileceği öne çıkıyor. Hükümetin tüm alternatifleri değerlendirerek, emeklilere yönelik yapılacak düzenlemede adil bir çözüm bulmayı hedeflediği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.