Ticaret Bakanlığı ihracat verilerini açıkladı!

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin son 14 çeyrektir aralıksız büyüme gösterdiği ve bu yılın ilk çeyreğinde ihracatın yüzde 3,6 artışla 63,7 milyar doları bulduğu belirtildi.

Ticaret Bakanlığı ihracat verilerini açıkladı!
Yayınlanma:

Türkiye'de Ocak-Mart döneminde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiği, 57 ilde ise ihracatın arttığı bildirildi. Açıklamada, illerdeki ihracat artışlarının üretim, yatırım ve istihdam kapasitesini güçlendirerek yerel kalkınmaya katkı sağladığı vurgulandı.

NET İHRACAT BÜYÜMEYE POZİTİF KATKI VERDİ

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, yılın ilk çeyreğinde dış ticarete ilişkin gelişmelerin, net ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğine dikkat çekildi. Bakanlık yetkilileri, yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracat perspektifinde pazar ve ürün çeşitlendirmesine dönük politika ve stratejilerin ihracatı artırmak için kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtirken, ihracatın ülkemiz sathına güçlü bir şekilde yayılmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, yerelde sağlanan üretim ve istihdam artışının, daha müreffeh bir Türkiye hedefine katkı sağlayacağı vurgulandı.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

İstanbul, mart ayında yıllık bazda yüzde 23'lük bir azalışla 4 milyar 410 milyon dolarla birinci sırayı alırken, Kocaeli yüzde 5,6'lık bir artışla 3 milyar 40 milyon dolarla ikinci sırayı elde etti. Üçüncü sırada ise yüzde 1,5'lik bir azalışla 2 milyar 255 milyon dolarla İzmir yer aldı. Bursa yüzde 0,3'lük bir azalışla 1 milyar 636 milyon dolarlık ihracatla dördüncü sıraya gerilerken, Ankara yüzde 1'lik bir artışla 1 milyar 25 milyon dolarla beşinci sıraya yerleşti.

EN FAZLA İHRACAT ARTIŞI SAĞLAYAN İL ÇORUM

Mart ayında ise, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı sağlayan il Çorum oldu. Çorum, 187 milyon dolarlık artışla zirveye yerleşirken, ikinci sırayı 160 milyon dolarlık artışla Kocaeli aldı. Üçüncü sırada ise 121 milyon dolarlık artışla Mersin yer aldı. Dördüncü sırayı 99 milyon dolarlık artışla Yalova alırken, beşinci sıraya 49 milyon dolarlık artışla Afyonkarahisar yerleş

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.