Sigaranın neden olduğu kanser türleri nelerdir?

Sigara kullanımının yol açtığı kanser türleri arasında akciğer, ağız ve boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, akciğer kanserlerinin erkeklerde yüzde 91’i, kadınlarda ise yüzde 69’unun sigara alışkanlığına bağlanmakta olduğunu söyledi.

Sigaranın neden olduğu kanser türleri nelerdir?
Yayınlanma:

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Dereköy, her yıl dünya genelinde yaklaşık 30 milyon kişinin sigaraya başladığını söyledi.

Kanser denildiğinde hemen akla tütün ve alkol kullanımının geldiğini kaydeden Prof. Dr. Dereköy, yapılan araştırmalarla kesin olarak sigara ve alkolün kansere neden olduğu kanıtlandığını belirtti.

Tütünün sadece sigara ile sınırlı olmadığını belirten Dereköy, şunları kaydetti:

"Puro, pipo, nargile gibi tütün içeren ürünler de aynı riski taşır. Dünya genelinde halen 1 milyar erkek, 250 milyon kadın sigara kullanmaktadır. Tütünün zararları ancak son yüzyılda anlaşılmıştır. Sigara içmenin akciğer kanserine sebep olduğu 1950'lerde bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Son 20 yılda, gelişmiş ülkelerde bu zararların anlaşılmasıyla birlikte sigara içenlere karşı daha sıkı önlemler alınmış ve sigarayı bırakanların sayısı artmıştır. Ülkemizde uygulanan başarılı politikalar sayesinde, kapalı alanlarda sigara içme yasağı gibi önlemlerle birlikte nefes almak daha kolay hale gelmiştir. Kendi içmediği halde pasif içicilik durumunda olanların da aynı kanserojen etkilere maruz kaldığını unutmamak gerekir."

Sigara dumanının yaklaşık bin bileşenden oluştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dereköy, tahriş edici maddeler, solunum yollarındaki salgıları artırarak temizliği engellediğini belirtti.

Nikotinin ise sinir sistemini etkileyerek kalp hızını artırdığını, damarları büzdüğünü ve kan basıncını artırdığını anlatan Dereköy, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sigara dumanındaki gazlar, kan oksijenlenmesini bozar ve kanserojen etkiye sahiptir. Sigara içenlerde kalp hastalıkları ve kronik akciğer hastalıkları daha sık görülür. Sigara içme alışkanlığı, erkek ölümlerinin yüzde 25'ine, kadın ölümlerinin ise yüzde 7'sine neden olur. Özellikle pasif içicilik durumunda olan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları ve diğer sağlık sorunları daha sık görülür."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.