Müteşebbis Gelişim Vakfı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu ile bir araya geldi: “Kırşehir, Ahilik için merkez olacak”

Müteşebbis Gelişim Vakfı (MESVAK) Heyeti, 26 Nisan 2024 Cuma günü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu'nu ziyaret etti. Ziyaret MEB tarafından Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin yayınlandığı gün gerçekleştirildi.

Müteşebbis Gelişim Vakfı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu ile bir araya geldi: “Kırşehir, Ahilik için merkez olacak”
Yayınlanma:

Heyetin Milli Eğitimin temel meselelerini görüşmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılan ziyarette Mütevelli Heyeti Başkanı Kâzım Ceylan, Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Konaklı, MESVAK Akademi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekin, Başkan Vekili Doç. Dr. Mustafa Damar, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özcan Kars yer aldı.

Heyet Başkanı Kâzım Ceylan, görüşme kapsamında şu önemli konuları gündeme getirdi:

1980-82 yılları arasında Bolu Eğitim Enstitüsü Müdürü olduğu dönemde Bakanlığa sunulan Eğitim Akademileri teklifinin yıllardır kanunlaşamadığını ve hayata geçirilemediğini belirtti. Bu teklifin Türk Eğitim Sistemi için önemli bir adım olacağını vurgulayarak kanunlaşmasını talep etti.

Ahilik konusunu ilgili Genel Müdürlerle görüştüğünü ve bu konunun sadece meslek teşkilatlanması olmadığını, aynı zamanda bir medeniyet hareketi olduğunu dile getirdi. Sistemin bütünsel bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ahilik eğitim sisteminin temel özelliği olan yamaklık döneminde çocukların yeteneklerinin gözlemlenerek mesleğe yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu şekilde çocukların daha iyi yönlendirilebileceğini belirtti.

Meslek liselerinde Ahilik ve Fütüvvet derslerinin konulması konusunda yapılan planların doğru olmadığını, Ahilik içinde zaten Fütüvvet esaslarının bulunduğunu ve sadece Ahilik derslerinin tüm okullarda okutulması gerektiğini belirtti.

Ahilik eğitiminin öğretmenlere öğretilmesi gerektiğini ve öğretmen eğitiminin yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

MESVAK olarak sundukları mesleki eğitim ve "Ustam da Çıraktı" projelerine destek verilmesi gerektiğini belirtti ve Vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise, Kırşehir'in Ahilik eğitimi için merkez olarak düşünüldüğünü, Milli Eğitim Akademisi üzerinde çalışıldığını ve Ahilik konusunda yapılan önerilerin dikkate alınacağını ifade etti. İstişarelerin devam etmesini istedi.

Heyet, Şamlıoğlu'na olumlu görüşmelerinden ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti ve Kırşehir'in Ahilik eğitimi konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.