Bu çiçeği koparanlar yandı: Cezası dudak uçuklattı!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğada boy gösteren ters laleler yılda yalnızca 20 gün yaşayabildiği için bu çiçeklere zarar verenler ağır bir cezayla karşılaşacak. Ters laleleri kırmanın ve koparmanın cezası 244 bin 315 TL olarak belirlendi.

Bu çiçeği koparanlar yandı: Cezası dudak uçuklattı!
Yayınlanma:

İlkbaharın gelmesiyle birlikte halk arasında "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak bilinen ters laleler, doğanın muhteşem bir armağanı olarak boy gösterdi. Van ve Hakkari başta olmak üzere Adıyaman, Elazığ, Malatya, Batman ve Bitlis'te yetiştirilen bu nadide çiçekler, doğayı renklendirdi ve fotoğrafçıların ilgisini çekti.

lale.jpg

Yılda sadece 20 gün yaşayabilen ters laleler, bu yıl geçen yıla göre daha erken açtı. Bu endemik tür, sadece kısa bir dönemde doğanın bir parçası olma şansına sahip oluyor.

Ancak, bu eşsiz güzelliklerin korunması da büyük önem taşıyor. Ters lalelerin koparılması, zarar verilmesi ya da kırılması kesinlikle yasak. Bu konuda ciddi önlemler alınıyor ve bu kurallara uymayanlara ciddi cezalar uygulanıyor. Koparanlara, 244 bin 315 TL'ye kadar ceza kesiliyor. Van'ın Dilmetaş ve İnköy mahallelerine gidenler, doğal ortamda yetişen bu çiçekleri hayranlıkla fotoğraflıyor.

Bununla birlikte, ters lalelerin sadece fotoğrafçıların değil, bölge halkının da ilgisini çektiği görülüyor. Bitlis'in Hizan ilçesindeki Gayda Mezarlığı'nda açan ters lalelere, bölge halkı büyük bir özenle bakıyor. Mezarlık ziyaretçileri, bu eşsiz güzellikleri hayranlıkla izliyor ve korunmaları için ellerinden geleni yapıyor.

terslale2.jpg

Orhan Alca gibi ziyaretçiler, ters lalelerin korunması gerektiğinin bilincinde ve bu konuda duyarlı davranıyorlar. Alca, "Gayda Mezarlığı’na gelip duamızı yaptık. Bir baktık ki ters laleler var. Bilindiği üzere ters lalelerin koparılması yasak. Bundan dolayı bizler de dikkat ederek fotoğraflar çektik" şeklinde konuştu.

Ters lalelerin eşsiz güzelliği ve doğaya kattığı renk, sadece fotoğraf karelerinde değil, aynı zamanda korunmaları için gösterilen çabadaki insanların sevgisiyle de parıldıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.