En çok eleman aranan sektörü İŞKUR açıkladı!

İŞKUR'un yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması'na göre, Türkiye'de 2023 yılında en fazla işgücü ihtiyacı imalat sektöründe yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR'un Türkiye'deki işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

En çok eleman aranan sektörü İŞKUR açıkladı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işgücü piyasasının hem arz hem de talep yönlerini zamanında ve etkili bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla yapılan araştırmanın önemine vurgu yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirleyerek çözümler üretme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Araştırmada, 2023 yılında 2 veya daha fazla istihdam sağlayan 86 bin iş yerinin görüşüldüğü ve işgücü ihtiyacı olan sektörlerin belirlendiği belirtildi. Bu kapsamda, imalat sektörünün işgücü ihtiyacının en yüksek olduğu tespit edildi. İmalat sektöründeki iş yerlerinin yüzde 16,6'sında eleman ihtiyacı bulunurken, 20 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinin ise yüzde 37,3'ünde eleman ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada işverenler tarafından en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi. Makineci (dikiş), garson (servis elemanı), satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası gibi meslekler en çok açık iş bulunan meslekler arasında yer aldı.

Kadın iş gücünün tercih edildiği açık işlerde ise makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı gibi meslekler öne çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 12,5'inin eleman temininde güçlük çektiği belirlendi. Bu güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson (servis elemanı), ahşap mobilya imalat ustası gibi meslekler bulunuyor. Eleman teminindeki güçlüklerin başlıca sebepleri arasında ilgili mesleklerde yeterli iş başvurusunun olmaması, gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunmaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman eksikliği yer alıyor.

Araştırma ayrıca, temasa geçilen iş yerlerinde bir sonraki yıl için istihdam artış beklentisinin yüzde 5,4 olduğunu ortaya koydu. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson (servis elemanı), kurye, satış danışmanı gibi meslekler yer aldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.