Vatandaş enflasyonla mücadelesini borçla sürdürüyor: Kredi borcu 1.4 trilyon arttı

Fahiş artan enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadele eden vatandaşlar, geçinmek için borçlanmaya devam ediyor. Bankada parası olanların varlıkları son bir yılda 5.1 trilyon lira artarken, borçlu olanların borcu da 1.4 trilyon lira artarak 3.2 trilyon liraya yükseldi.

Vatandaş enflasyonla mücadelesini borçla sürdürüyor: Kredi borcu 1.4 trilyon arttı
Yayınlanma:

Enflasyon ve hayat pahalılığındaki artış, vatandaşların kredi kullanma eğilimini güçlendiriyor. Seçimlerin ardından ekonomi yönetimi para politikasını sıkılaştırdı ancak vatandaşların ekonomik sıkıntıları devam ediyor.

Sözcü'nün haberine göre kredi kartı borçları ve bankalara olan borçlar her geçen gün artıyor. Bankada parası olanların varlıklarındaki artışta döviz kurlarındaki yükselişin etkisi büyük. Ancak, bu artışın bir kısmı Merkez Bankası'nın kasasından çıkan ödemelerden kaynaklanıyor.

Merkez Bankasının Finansal Hesaplar Raporu'na göre, hane halkının borçları son bir yılda 1 trilyon 858 milyar liradan, 3 trilyon 245 milyar liraya yükseldi. Kredi kullananların üzerindeki yük ise 1 trilyon 387 milyar lira arttı. Hanehalkı borcu milli gelire oranla yüzde 11, harcanabilir gelire oranla ise yüzde 28 artış gösterdi.

Öte yandan, hane halkının finansal varlıkları 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya yükseldi. Ancak, bu varlıkların büyük bir kısmı banka mevduatlarından oluşuyor ve döviz kurlarındaki artışlarla hisse senedi kazançlarından kaynaklanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.