Merkez Bankasından hükümete açık mektup: Asgari ücret vurgusu dikkat çekti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümete enflasyon konusunda açık bir mektup gönderdi. Mektupta asgari ücret vurgusu dikkat çekti.

Merkez Bankasından hükümete açık mektup: Asgari ücret vurgusu dikkat çekti
Yayınlanma:

Mektupta, 2023 yılı enflasyonunun belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleştiği ve hedefe ulaşmak için alınması gereken önlemlerin açıklandığı belirtildi. Merkez Bankası'nın mektubunda, 2023'ün ikinci yarısında dış finansman koşullarının iyileştiği, rezervlerin arttığı, talep koşullarının güç kaybetmeye başladığı ve TL varlıklara olan talebin arttığı vurgulandı. Bu gelişmelerin para politikasının etkinliğine katkı sağladığı ifade edildi.

ASGARİ ÜCRET VURGUSU DİKKAT ÇEKTİ

Mektupta, 2023 yılı enflasyonunun hedef etrafında belirlenen aralığın üzerinde gerçekleştiği ve bunun nedenlerine ilişkin detaylı bir analiz sunuldu. Enflasyonun düşüş eğilimi gösterdiği belirtilirken, parasal koşulların etkisiyle kredi büyümesindeki artışların enflasyon üzerinde talep yönlü etkisinin belirginleştiği ifade edildi. Bunun yanı sıra, vergi ayarlamaları, döviz kuru gelişmeleri, ücret artışları ve hizmet enflasyonundaki katılık gibi faktörlerin de enflasyonu etkilediği belirtildi ve asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi gerektiği vurgulandı.

Mektupta ayrıca, 2023 yıl sonu enflasyonunun öngörülen tahmin aralığının orta noktasına yakın gerçekleştiği ve para politikasının enflasyon üzerindeki etkisine değinildi. Parasal sıkılaştırma sürecinin finansal koşullar ve iç talep üzerindeki etkileriyle tüketici enflasyonunun kademeli olarak yükseldiği belirtildi. Özellikle son çeyrekte, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin gözlendiği ve enflasyonun ana eğiliminin düşüş gösterdiği ifade edildi.

Mektupta, 2024 yılına ilişkin para politikası duruşu ve öngörüler de paylaşıldı. TCMB'nin, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla sıkı bir para politikası duruşu sergileyeceği ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli adımların atılacağı vurgulandı. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının kontrol altına alınması için çeşitli politika adımlarının alınacağı belirtildi.

Son olarak, mektupta yapısal reformların ve enflasyonla mücadelede diğer politika alanlarının önemi üzerinde duruldu. TCMB'nin, yapısal reformları destekleyerek ve enflasyonla mücadele konusunda farkındalık oluşturarak fiyat istikrarını sağlamak için çalışmalarına devam edeceği ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.