ATEM Başkanı Akçam: ''Konutunu satmayıp sabredenler kazanacak''

Emlak sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler ve belirsizlikler, konut sahiplerini tedirgin ediyor. Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, evini satan yatırımcılara seslenerek, önemli uyarılarda bulundu.

ATEM Başkanı Akçam: ''Konutunu satmayıp sabredenler kazanacak''
Yayınlanma:
Güncelleme:

Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, evini satmak isteyenlere, şu anki kârlı görünen ancak uzun vadede pişmanlık yaratabilecek bir dönemden geçtiklerini belirterek, "İkinci el fiyatları yüzde 30 civarında düştü. Ev fiyatları bu kadar düşmüşken şu an konut alma zamanı. Son süreçte bekleyen kazanır." şeklinde konuştu.

"BİR SÜRE SONRA EVİNİ SATANLAR ZARARA UĞRAYACAK"

Döviz kurlarındaki artışın, bankaların mevduat faizlerindeki yükselişin ve kiracılarla yaşanan sorunların, birçok konut sahibini evlerini satmaya yönlendirdiğine dikkati çeken Akçam, "Kısa vadede bu nedenler kâr getirse de uzun vadede ne yazık ki böyle düşünenler zarar edecek. İkinci el konut fiyatları düşmüşken satmaktan ziyade konut almak tercih edilebilir. Konut konusunda bekleyenler ve sabredenler kazanacak." dedi.

Akçam, yatırımcıların evlerini satma sebeplerine de değinerek, kira tahliye davalarının artışına ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara vurgu yaptı. Akçam'a göre, kiracı sorunlarından bıkanlar evlerini satıyor ancak bu, kalıcı bir çözüm değil. Tahliye davalarının çoğunluğunu ise ev sahipleri açıyor.

Dövizde yaşanan yükselişin de konut satışlarını etkilediğini belirten Akçam, "Birçok mal sahibi ya da yatırımcı dövizin yükselmesine aldanıyor. Evini satarak parasını dövize yatırıyor fakat döviz ne zamana kadar yükselecek. Bir noktadan sonra dövizdeki yükseliş düşmeye geçecek ve bu süreçte evini satıp dövize yatıranlar zarara uğramaya başlayacak." diye konuştu.

''KONUTUNU SATMAYIP SABREDENLER KAZANACAK"

Mevduat faizlerinin, konut getirilerinden daha cazip hale geldiğini düşünenlerin de konutlarını sattığına dikkat çeken Akçam, "Bunları düşünerek konutunu satanlar, faizdeki artışın sürekli olacağına inanıyor. Ancak dünyanın hangi ülkesinde faiz sonsuza kadar yükselmiştir? Ekonomideki gidişat bir süre sonra normale dönecek ve ne faiz ne de dövizdeki yükseliş devam edecek. İş bu noktaya geldiğinde de yatırımcılar ya da konutunu satanlar zarar etmeye başlayacak ve pişman olacak. Şu süreçte konut satıp parayı bu şekilde değerlendirenler için karlı bir yol gibi gözükse de her şey bu şekilde devam etmeyecek. Bu noktada ise konutunu satmayıp sabredenler kazanacak" şeklinde konuştu.

''EVLERİNİ SATANLAR ‘MAL KAZANDIRIR’ SÖYLEMİNİ UNUTUYOR''

Akçam, evlerini satanlarla ilgili tespitlerini özetleyerek, "Evlerini satanların bir kısmı döviz almak için, bir kısmı evinden gelen parayı faize yatırmak için, bir kısmı kiracısına kızdığı için, bir kısmı da Türkiye’deki evini satarak yurtdışından ev almayı planladığı için evini satıyor. Halbuki evlerini satanlar ‘mal kazandırır’ söylemini unutuyor. İkinci el konut fiyatları son süreçte yüzde 30 civarında düşmüşken gayrimenkul almanın tam zamanı. Biz bazı nedenlerden dolayı konutunu satanlara, satmaktan ziyade ikinci el konut fiyatları da düşmüşken almalarını tavsiye ediyoruz. Bekleyen ve sabreden kazanır." sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.