Bayramda “beslenme ve sağlık” üzerine uzman görüşü

Beslenme Uzmanı Nilayda Ovuz İçöz, beslenme ve psikolojinin bir araya geldiği noktada insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özellikle ramazan ve bayram dönemleri gibi bir arada olmanın verdiği keyifle beslenme alışkanlıklarının değişebildiğini söyleyen İçöz, “anın tadını çıkararak porsiyon kontrolüyle dikkatli ve dengeli beslenmenin temel kıssa” olduğuna vurgu yaptı.

Bayramda “beslenme ve sağlık” üzerine uzman görüşü
Yayınlanma:

ÖZEL HABER GAMZE ERDOĞAN

Ramazan Bayramı bolca yemek, tatlı ve aile ziyaretleri ile geçiyor. Bu dönemde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle, bayram boyunca aşırıya kaçmadan dengeli beslenmeye özen göstermek önemli olduğu uzmanlar tarafından uyarılıyor.

''LİFLİ GIDALAR, SEBZELER MEYVELER TERCİH EDİLMELİ''

Beslenme Uzmanı Nilayda İçöz, özellikle aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu yiyecekleri porsiyon kontrolüne göre tüketilmesi gerektiğini söylerken, bunların yerine tüketilebilecek alternatifleri şu şekilde sıraladı:

Lifli gıdalar, sebzeler, meyveler ve protein kaynakları tercih edilebilir. Ayrıca, bol su içmek de vücudu hidrate tutmak için önemlidir. Bayram süresince atlanan öğünlerin düzenli bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve porsiyon kontrolü yapılması da sağlıklı bir beslenme için önemlidir.”

gamzehaber.jpg

''SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEMEYECEK ŞEKİLDE TÜKETİN''

Ramazan Bayramı'yla birlikte tatlı ve hamur işleri gibi besinlerin tüketiminin artmasıyla sağlık üzerindeki etkileri konusunda İçöz, "Bu dönemi bir geçiş dönemi olarak ele alabiliriz" dedi. Beslenme düzenindeki değişikliklerin ani olabileceğine dikkat çekerek, porsiyon kontrolü ve öğün sayısına dikkat etmeyi önerdi.

İçöz, önerilerini sıralarken, lifli besinlerin tüketimini tekrardan vurgulayarak tatlı ve börek gibi bayramın simgesi yiyeceklerin keyif alarak, sağlığı olumsuz etkilemeyecek şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtti.

SAĞLIKLI BESLENMEK HAYAT BOYU DEVAM EDEN BİR SÜREÇ

Popüler olan farklı beslenme tarifleri ve zayıflama yöntemleri konusunda İçöz, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi savunan diyetisyenlerin önemine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

Sağlıklı beslenmenin hedef kiloya ulaşmanın yanı sıra, hayat boyu devam edebilecek bir yaşam tarzı olması gerektiğini söyleyebilirim.

Bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek için şu önerilerin tekrardan altını çizmek istiyorum:

Dengeli beslenme, Porsiyon kontrolü: Yemekleri porsiyonlarına dikkat ederek tüketin. Aşırıya kaçmaktan kaçının ve tabağınızı yavaşça yiyin. Bol su tüketimi: Gün boyunca yeterli miktarda su içmeye özen göstermek sadece ramazan ve bayram dönemlerinde değil her zaman uygulamamız gereken önemli bir sağlık adımı diyebiliriz. Taze ve sağlıklı alternatifler: Kuruyemişler, meyve ve sebzeler gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edilebilir.''

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.