Esenboğa Metrosu yılan hikayesine döndü! Her seçim dönemi vaat edildi ama bir türlü uygulanmadı | Peki, kim, ne dedi?

Ankara'nın en önemli ihtiyaçlarından biri olan Havalimanı Metrosu her seçim döneminde vaatler arasında yer aldı ama bir türlü uygulamaya geçilemedi. "Dünyada başkentte havalimanı olmayan tek ülkeyiz!" eleştirilerini sıkça duyduğumuz Ankara için metro vaadinde bulunan isimler bugüne kadar ne dedi ve ne oldu? İşte detaylar...

Esenboğa Metrosu yılan hikayesine döndü! Her seçim dönemi vaat edildi ama bir türlü uygulanmadı | Peki, kim, ne dedi?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Başkent Ankara'nın en önemli sorunlarının başında gelen havalimanı ulaşımı, her seçim döneminde gündemin ilk sırasında yer alsa da bugüne kadar bir kazma vurulmadı.

Ankara'da yıllarca gençlerin sloganı olan Keçiören metrosunu geride bırakan Esenboğa Metrosu, 31 Mart seçimlerinde de adayların vaatleri arasında yer aldı. Eskiden “Aşkımız, Keçiören Metrosu gibi hiç bitmesin!” diye bir slogan üreten Ankaralılar, "Kavuşmamız Esenboğa Metrosu gibi belirsiz." sloganına geçti.

HER SEÇİM DÖNEMİNDE GÜNDEM OLDU

Her seçim dönemi gündem olan ve bir türlü başlamayan Esenboğa Havalimanı Metrosu, yılan hikayesine döndü. Yakın tarihe baktığımızda 2009 seçimlerinde sıkça gündeme gelen ve ardından birçok ismin sürekli tekrar ettiği havalimanı metrosu konusunda bakın kim, ne söyledi!

2009 seçimlerinden Ankara Havalimanı Metrosu'nun yapılması konusunda hükümetin destek olması gerektiği sıkça dillendirildi ama bu konuda bir türlü yol alınamadı. Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek seçim çalışmalarında hükümetin desteğiyle metroyu hayata geçirebileceklerini söyledi. Aradan geçen referandumlar, 2014 yerel seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2015 milletvekili seçimleri, 2018 seçimleri, 2019 seçimleri, 2023 seçimleri derken 31 Mart 2024 seçimlerine kadar gelindi.

2016'DA "5 YIL" DENİLDİ

2016’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 20 kilometrelik Esenboğa Havalimanı Metrosu'nu 7 kilometre daha uzatarak Çubuk'ta inşa edilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin kampüsüne kadar götürme kararı aldı. Hatta o yıl içerisinde metro ihalesinin yapılması ve Havaray Metrosu'nun 5 yıl içerisinde tamamlanması bile planlanıyordu.

Dönemin başbakanlarından Ahmet Davutoğlu, Pursaklar'da yaptığı konuşmada Havalimanı Metrosunu yapma sözünü yinelemişti. Ardından başbakanlık koltuğuna oturan Binali Yıldırım da aynı müjdeyi verip "Esenboğa Havalimanı’na metro yapacağız. Çubuk’a kadar da metroyu uzatacağız. Hayırlı uğurlu olsun." demişti.

ERDOĞAN DA YENİMAHALLE'DE DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2019’da Yenimahalle mitinginde bu vaadi yineleyerek
“Keçiören-Kuyubaşı, Esenboğa Havalimanı-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi raylı sistem projemizin alt yapı çalışmalarını tamamladık, bu yılki yatırım programına aldık. Yakında ihalesine çıkıp inşallah en kısa sürede de inşaatına başlıyoruz. Böylece Yenimahalle ile Esenboğa Havalimanı arası raylı sistemlerle döşenmiş olacak.” dedi.

MANSUR YAVAŞ VE HASEKİ DE GÜNDEMİNE ALDI

2019 yerel seçimlerinde Ankara’da yarışan Mansur Yavaş ve Mehmet Özhaseki, metro konusunu projelerinin başına yazdı.

11 Ocak 2019’da seçim çalışması yapan AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin 111 proje kitapçığında raylı sistemlerle ilgili projeler yer aldı. Ankara’nın mevcut 64 kilometrelik raylı sistem ağına ek olarak 100 kilometre daha raylı sistem ağı eklenmesi planlandı. 26 km'lik 7 istasyonlu Kuyubaşı-Esenboğa Havalimanı-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hattı sözde kaldı.

15 Şubat 2019’da sitelerde konuşan CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, rakibi Mehmet Özhaseki ile Kızılay-Esenboğa Havalimanı metro projesi güzergahı konusunda farklı düşündüğünü belirterek, "Benimkinin bir tek farkı var, Siteler üzerinden havaalanına gitmesini istiyoruz." dedi. Esenboğa Havalimanı metro projesine öncelik vereceğini belirten Yavaş, 9 ay içerisinde çalışmanın keşfini ve projesini tamamlayacağını söyledi.

GELDİK 2024'E... AYNI VAATLERE DEVAM...

Aradan geçen çok sayıda seçime rağmen bir türlü başlanamayan Havalimanı Metrosu için belediye başkan adayları bir kez daha Ankaralılara söz verdi. Esenboğa Havalimanı Metrosu, Ankara’nın iki önemli adayı Turgut Altınok ve Mansur Yavaş’ın vaatleri arasında yerini aldı.

9 Şubat’ta Pursaklar’da konuşan AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, metro sözünü tekrarladı: "Pursaklar'a bir sözüm var. Cumhurbaşkanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile görüştük. Havalimanı yolu metromuzun projesi hazır. Ne yapılacak? 31 Mart'ta sönen Ankara'nın ışıklarını yakacağız. 31 Mart'tan sonra Çubuk, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Pursaklar, Altındağ, Keçiören, Etlik Şehir Hastanesi ve Ovacık'a kadar uzanan havalimanı metrosunu yapacağız." dedi.

BU SEFER DE 2028 Mİ BEKLENECEK?

26 kilometrelik yeni hattın komple tünellerden oluşacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise projenin 2028'de tamamlanma ihtimali olduğunu ifade etti. Vatandaşlar ise "Kavuşmamız 2028 mi kaldı?" yorumları yapmaya başladı.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.