'Tanrı parçacığı' teorisini geliştiren fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti

Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, Büyük Patlama'dan sonra madde oluşumunu açıklamaya katkı sağlayan, kainattaki kütlelerin nedenini aydınlatan ve geniş kitlelerce "Tanrı Parçacığı" olarak bilinen "Higgs bozonu" kavramını geliştiren isim olarak tanınır. Higgs, 94 yaşında yaşamını yitirdi.

'Tanrı parçacığı' teorisini geliştiren fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti
Yayınlanma:

Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, 94 yaşındaki Higgs'in kısa bir hastalık sonrasında evinde huzur içinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Edinburgh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Peter Mathieson, 1929'da Newcastle'da doğan Higgs'i "olağanüstü bir birey" olarak tanımlayarak, onun vizyonu ve hayal gücünün çevremizdeki dünyayı daha iyi anlamamıza katkı sağlayan gerçekten yetenekli bir bilim insanı olduğunu vurguladı.

Higgs, 1964 yılında parçacıklara kütle kazandıran "Higgs bozonu" adlı atom altı parçacığı teorisini geliştirdi. Bu teori, Belçikalı fizikçi François Englert ile birlikte, parçacıkların kütle kazanma sürecini açıklamak için ortaya atıldı. Higgs'in teorisi, 2012 yılında İsviçre'nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bilim insanları tarafından doğrulandı.

Higgs, bu önemli çalışmasıyla 2013 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.