Devlet Sert: Tayin yasağı kalkmalı

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, taşerondan kadroya geçen 1 milyon işçinin KHK’dan kaynaklanan tayin yasağının kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Devlet Sert: Tayin yasağı kalkmalı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye’de “tayin yasağı” tartışılmaya devam ediyor.

696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen yaklaşık 1 milyon işçi, 2018 yılından bu yana devam eden tayin yasağı yüzünden sorun yaşıyor. HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, “Yerel seçimler sonrası çalışmalarına yeniden başlayan TBMM artık bu zulmü görmeli ve yapılacak kanuni düzenleme ile yasağı kaldırmalıdır.” çağrısında bulundu.

Devlet Sert, 696’lı işçiler üzerinde katı bir şekilde uygulanan ve kanun değişikliği gerektiren tayin yasağı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Taşeron zulmü altında inleyen işçilerin 2018 yılında kadroya geçirilmesini çalışma hayatında büyük bir devrim olarak görüyor ve bu konuda kamu işçileri adına bir kez daha emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

PARÇALANMIŞ AİLELER VAR…

Ancak düzenleme yapılırken, taşerondan kadroya geçirilen işçiler için oluşturulan tayin yasağının halen kaldırılmamış olması işçiler ve aileleri üzerinde bir başka zulmü devam ettiriyor. 2018 yılından beri ailelerinden, çoluk çocuğundan ayrı yaşayan işçiler var. Karı koca başka illerde çalışıyor, çocuklar ya eşlerden birinin yanında ya da dede nine yanında kalıyor. Yani parçalanmış aileler var.

Bir türlü çözülmeyen tayin yasağı yüzünden işçi ya işinden istifa ediyor ya da meydana gelen sorunlarla başa çıkamayıp çıkış yolunu boşanmakta buluyor.

Tayin yasağı yüzünden istifa eden işçinin çalışma hayatından çekilmesi donanımlı ve kurum hafızasına sahip çalışan kaybına da sebebiyet veriyor. İstifa ile boşalan pozisyonlar için personel ihtiyacı doğuyor ve kurumlar personel yetersizliği nedeniyle iş yükü fazlalığı ile karşı karşıya kalıyorlar.

ÇALIŞMA BAŞARISINI ZEDELİYOR

Özellikle yetkili olduğumuz sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda imzaladığımız toplu iş sözleşmelerinde hüküm bulunmasına rağmen devam eden tayin yasağı işçiler arasındaki çalışma barışını da zedeliyor.

İŞ-KUR ve eski kadrolu işçilere tanınan tayin hakkı bir tek 696’lı işçiler için yok. Bu yasak artık işçiler ve aileleri için büyük bir zulme dönüşmüş durumda.

Anayasanın eşitlik ilkesi ve imza attığımız uluslararası sözleşmelere de aykırı olan bu durumun düzeltilmesi için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere bir kez daha sesleniyorum: 696 ile kadroya geçen yaklaşık 1 milyon işçi, üzerlerine pranga gibi yerleşmiş olan tayin yasağından kurtulmak istiyor. İşçi, işi ile aile birlikteliği arasında kalmak istemiyor.

Bu nedenle sağlık ve sosyal hizmet işkolunun yetkili sendikası Öz Sağlık-İş olarak 24 Aralık 2017 tarih ve 30280 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren 696 sayılı KHK’nın 127. Maddesinde yer alan “Geçici 23. Madde” nin kaldırılmasını ve taşerondan kadroya geçen işçiler adına eşit, adil, çalışma barışını güçlendirecek bir adım atılmasını bekliyoruz.”

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.