Hasan Ali Yücel Ortaokulu Ninni ve Bebekleriyle Romanya’da

Eryaman Hasan Ali Yücel Ortaokulu Avrupa Birliği Erasmus+ Projesi kapsamında yaptığı yurtdışı aktivitesi ile büyük ilgi gördü. 

Hasan Ali Yücel Ortaokulu Ninni ve Bebekleriyle Romanya’da
Yayınlanma:
Güncelleme:

Eryaman Hasan Ali Yücel Ortaokulu Avrupa Birliği Erasmus+ Projesi kapsamında yaptığı yurtdışı aktivitesi ile büyük ilgi gördü.  7-11 Mart tarihleri arasında Avrupa Birliği “Babaannemin Oyuncakları” adlı Erasmus+ Projesi’ nin 4. hareketliliği Romanya’ nın Suceava kasabasında gerçekleştirildi. Ninni besteleme, bebek ve beşik yapımı ile kültürel etkileşimi amaçlayan hareketlilikte düzenlenen bebek ve beşik yarışmasını Türk takımı öğrencilerinden Mert İlter Yıldız kazanarak ülkemize birinciliği kazandırdı.

5 FARKAL ÜLKE KATILDI

5 farklı ülkeden gelen katılımcılar babaanne ve dedelerle buluşarak eski oyunlar, oyuncaklar ve ninniler ile ilgili bilgileri dinleyerek öğrenmişler ve birlikte oyunlar oynayarak hem kültürler arası etkileşimde bulundular hem de yabancı dillerini geliştirdiler. Proje, hareketliliğine katılan tüm öğrenci ve öğretmenler için hayat boyu unutulmayacak bir deneyim olarak akıllarda kalacak.

TOPLAM 5 GÜN SÜRDÜ

Beş gün süren Romanya Etkinliği kapsamında aşağıdaki faaliyetlerde bulunuldu. Birinci gün resmi açılış, ortakların karşılanması ve ortakların okulları, şehirleri ve ülkeleri hakkında kısa bir sunum yapılmasıyla başladı. Misafirler okulu ziyaret etmeye davet edildi. Öğleden sonra bebek ve beşik yarışması yapıldı ve Eryaman Hasan Ali Yücel Ortaokulu öğrencisi Mert İlter Yıldız yarışmayı kazanarak ülkemize birinciliği getirdi. Öğrenciler tarafından özellikle atık malzemelerle yapılmış tüm bebek ve beşikler sergilendi. Saat 4 de tüm öğrenciler Rumen ailelerle buluşarak oyun oynadılar ve Suceava kasabasını ziyaret ettiler.

ninniler.jpg

PROJE TOPLANTISI YAPILDI

İkinci günün sabahı projeye katılan tüm katılımcılar Bucovina Kültür Merkezi'ne giderek geleneksel el sanatları atölyesini ziyaret ettiler. Saat onikide okula geri dönüp ve veliler tarafından hazırlanan yiyeceklerle geleneksel bir öğle yemeği yendi. Daha sonra şehir merkezine gidilip ve tarihi bir simge olan Suceava kalesi, Bucovina Köy Müzesi, “Aziz John, Yeni” Ortodoks Manastırı ve Royal Inn hakkında bilgi aldık. Saat beşte öğrenciler ailelerle bir araya gelip birlikte zaman geçirdiler. Öğretmenler proje toplantısı yaptı

Üçüncü gün UNESCO Dünya Mirası listesindeki Voroneţ Manastırı’na gidildi ve Geleneksel Sanat Sanatları Fuarı ziyaret edildi. C.S.E.I.’de “Büyükanne ve büyükbabalardan sanat ve gelenekler” adlı bir atölye vardı. “Sf. Gura Humorului'deki Andrei” ve öğrenciler roller oynadılar ve geleneksel şarkılar söylediler.  Öğleden sonra Halk Topluluğu “Spring Mouth” Vatra Moldoviței tarafından düzenlenen “Dansta, çakıl kıyısında, gün batımında” başlıklı Kültürel Etkileşimli Gösteriye katılındı. Ayrıca Vama, Bucovina'daki “Yumurta Müzesi”ni de ziyaret edilip ve yerel bir geleneksel zanaatkar olan Letiția Orsivschi tarafından karşılandı. Yumurta boyama konusunda bilgiler aldılar. Müzede yaklaşık 4000 tane yumurta olduğunu ve her yumurtanın ayrı bir hikayesi olduğunu öğrenildi.

Dördüncü gün ninni yarışma vardı. Her ülke kendi bestelediği ninni ile yarışmaya katıldı. Eryaman Hasan Ali Yücel Ortaokulu Öğrencisi Berra Sarıkaya yarışmayı kazanarak ülkemize birinciliği getirdi. Rumen büyükanne ve büyükbabalardan değerli anılar ve fıkralar dinlendi. Saat 2'de Bucovina Dance Studio'da bir atölyesi vardı ve herkes Rumen halk danslarını öğrenebildi. Herkes için çok eğlenceliydi. Daha sonra öğrenciler serbest zaman geçirdi ve öğretmenler proje toplantısında bir araya geldi. Akşam herkes kapanış yemeğine katıldı, eğlence ve neşe dolu bir akşam geçirildi.

Projenin beşin ve son günü kapanış töreni yapıldı, katılım listeleri imzalandı, Romanya LTTA filmi izlenip ve projeye katılan tüm katılımcılara katılım sertifikalarını ve yarışmalarda kazanan öğrencilerin ödülleri verildi. Bazıları öğle yemeğinden hemen sonra eve dönüş yolculuğuna başladı. Geri kalanlar Suceava yı keşfetmeye ve birlikte zaman geçirmeye devam ettik. Katılan tüm öğrenci ve öğretmenler için unutulmayacak bir deneyim oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.