600 binden fazla üniversite öğrencisi okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Türkiye'de 2014-2015 yıllarında 2547 Sayılı Kanun'un (Yükseköğretim Kanunu) düzenlenmesi ile yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim politikasında büyük değişiklikler yaşandı. Ancak azami süredeki değişikliğe takılan ve çeşitli gerekçelerle eğitimlerine devam edemeyen 600 binin üzerinde üniversite öğrencisinin üniversitelerle ilişiğinin kesilmesi söz konusu.

600 binden fazla üniversite öğrencisi okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Üniversiteye devam edemeyip azami süreye takılan öğrencilerin çaresizliği sürüyor. Öğrencilerin mağduriyetini gündeme taşıyan anadolugazete.com.tr, gazetecilikteki fikri takibini sürdürerek konunun takipçisi olmaya devam ediyor.

Yükseköğretim Kanunu’nun içeriğinde bulunan öğrenim maddesindeki azami süre şu şekilde belirlenmişti: "Ön lisans kaydı olan öğrenciler 2 sene sürecek öğrenim süresini 4 senede, lisans kaydı olan öğrenciler 4 sene sürecek öğrenim süresini 7 senede, tıp vb. bölümlerde kayıtlı öğrenciler ise öğrenim süresi olan 6 seneyi 9 senede bitirmek zorunda."

AZAMİ SÜRE ENGELİ!

Bu düzenlemeye göre yüksek lisans ve doktora alanında eğitim gören öğrencileri de kapsayan azami süre maddesi, birçok kişiyi olumsuz etkiliyor. Değiştirilen azami süre, lisansüstü tezlerini yetiştiremedikleri veyahut öğrenim sürelerini doldurdukları takdirde, öğrencilerin kayıtlarının silinmesine sebep olarak öğrenim hayatlarını bitiriyor.

Çaresizliklerini sosyal medya ve basın yayın aracılığıyla yetkililere duyurmaya çalışan üniversite öğrencileri, kapsamlı bir af bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2022'de çıkardığı aftan yararlanamayan 600 binin üzerindeki mağdur öğrenci, yeni bir öğrenci affı ile eğitim hayatlarına davam edip mezun olacakları alanlarda ülkemize hizmet etmek istiyor.

PANDEMİ VE DEPREM ENGELİ!

Özellikle pandemi ve deprem döneminde ellerinde olmayan sebeplerden dolayı eğitimlerine devam edemeyen üniversite öğrencileri, fakültelerinden atılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Azami süre maddesine takıldıkları için af talep eden mağdur öğrenciler, 2022 yılında Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı öğrenci affından 206 bin öğrencinin yararlandığını hatırlatarak "Çeşitli nedenlerden ötürü bu aftan yararlanamayan 487 bin öğrencinin genel öğrenci affından hemen sonra okullarından atıldığını." belirtiyor.

Azami süre mağduriyetini yaşayan öğrenciler, yetkili kişi ve kurumlardan kapsamlı bir genel öğrenci affı talep ediyor. Azami süre mağdurlarından biri olan Naz M.'nin Milli Gazete'de yer alan ifadeleri ise yürekleri burkuyor.

“GENEL AF TALEBİNDE BULUNUYORUZ”

Azami süre maddesi mağdurlarından tıp öğrencisi Naz M., yaşadığı çaresizliği şu sözlerle anlatıyor:

“2022 yılında Cumhurbaşkanlığı talebi ile gelen genel öğrenci affından çeşitli sebeplerden dolayı birçok öğrenci yararlanamadı. O süreç içerisinde azami süre maddesine takılacak birçok öğrenci bulunuyordu. Bir tıp öğrencisi 4’üncü sınıftayken 8’inci senesini okuyorsa azami süre maddesine takılıp okuldan atılacağı kesinleşen öğrenci oluyor. 2022 yılında gelen afta bu öğrencilerin atılacakları kesin olduğu halde bu affın içine dâhil edilmedi. Salgın ve deprem çok büyük bir problemken bu problemleri geçiyorum, birçok öğrenci maddi yetersizlik sebebi ile çalışarak öğrenimlerini devam ettirmeye çalışıyor. Ülkemizin tarihinde ilk defa tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi öğrencileri okullarından atılacak. Biz yetkili kişi ve kurumlardan kapsamlı bir genel af talebinde bulunuyoruz.”

ÇÖZÜM İÇİN HER KAPIYI ÇALIYORLAR

Af mağduru öğrenciler, çözüm için YÖK’e, siyasi partilere, milletvekillerine, STK’lara ulaştı ancak bir sonuç alamadı. Sosyal medyadan mağduriyetlerini haykırdılar ama yine bir sonuç alamadılar. Şimdi Cumhurbaşkanı’na seslerini duyurmak istiyen öğrencilerin tek isteği var, o da: “2457 Sayılı Yasa’nın, Yükseköğretim Kurumunun (YÖK) görevlerine ilişkin madde kapsamında yaşanan mağduriyete el atması, azami sürenin genişletilerek mağduriyetlerinin giderilmesi!”

Eğitimlerine devam etmek, mezun olup ülkemizde hizmet etmek isteyen azami süre mağduru üniversite öğrencileri, yetkili kurum ve kuruluşlardan çözüm bekliyor.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum