Merkez Bankası'na KKM etkisi: Zarar ağır!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2023 yılı finansal raporları, ekonomik çevrelerde şaşkınlık yarattı.

Merkez Bankası'na KKM etkisi: Zarar ağır!
Yayınlanma:

Merkez Bankası'nın karşı karşıya kaldığı zararlar, özellikle döviz pozisyonları ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından kaynaklandığı aktarılıyor.

KKM, Türk Lirası mevduat sahiplerini döviz kurlarındaki artış risklerine karşı korumak amacıyla devreye alınmıştı. Ancak uygulama, beklenmedik maliyetlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu durum, Merkez Bankası'nın açıkladığı zarar rakamlarında da kendini gösterdi.

Ekonomist Uğur Gürses'in değerlendirmesine göre, KKM'nin topluma 'çok parlak bir enstrüman' olarak sunulduğu ancak gerçekte devasa zararlara yol açtığı ortaya çıktı. Gürses ayrıca, geçmiş yıllarda kullanılan ihtiyaç akçelerinin varlığının bu zararların bir kısmının karşılanmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp ise, merkez bankalarının kar veya zarar etmelerinin aslında pek fazla önemi olmadığını vurguladı. Ona göre, merkez bankalarının başarısı, belirledikleri hedeflere ne kadar ulaştıklarıyla ölçülür. Ancak Türkiye'de KKM uygulamasıyla Merkez Bankası'nın bireylerle parasal ilişkiye girdiğini belirterek bu durumu doğru bulmadığını ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.